10 лесни за спазване навици за здрави кости

Статистиката сочи, че всеки втори човек над 50-годишна възраст получава фрактури в следствие на остеопороза. (По данни на Националната фондация по остеопороза в САЩ)

Повечето хора не полагат грижи, за да съхранят здравето на костната си система. Дали защото не обичат мляко, не отделят време за физическа активност и гимнастика или просто защото са убедени, че те просто няма как да си счупят някоя кост, голяма част от хората не изграждат навици за здрави кости.

Ортопедите обаче все по-настоятелно алармират, че здравословните навици, отговорни за скелета и костите, трябва да бъдат реабилитирани в живота на съвременния човек, независимо от това колко динамичен и натоварен е той.

Ето какво споделят специалистите относно полезните навици, които всеки от нас трябва да следва, за да има здрави кости:

  •  1/3 от всяка чаша кафе през деня е добре да се допълва с обезмаслено прясно мляко. По  този начин организмът ще получи необходимото количество калций и протеини за денонощието. По този начин, вкусът на млякото става приемлив дори за онези, които не го харесват особено.
  • От три до пет пъти седмично правете натоварващи сrossfit упражнения (натоварващи упражнения с тежести). Този тип тренировки помагат за поддържането на костите в добро здраве. Оказва се, че колкото повече натоварваме костите, толкова повече те заякват и ни служат по-добре.
  • Избягвайте газирани напитки и такива, които съдържат кофеин, тъй като те намаляват костната плътност. Една от най-разпространените теории е, че кофеинът в кафето и фосфорната киселина в кока-колата буквално извличат калция от костите.
  • Независимо каква е професията ви, отделяйте поне по 10-15 минути дневно за разходки на открито, а най-добре и на слънце. Това ще стимулира производството на витамин D, който е отговорен за правилното усвояване на калция в организма.
  • Избягвайте да се заседявате дълго време зад бюрото и пред компютъра, защото така създавате предпоставки за увеличаване на телесното си тегло, което допълнително натоварва скелета и най-вече гръбнака и костите на долните крайници.
  • При нужда, но под лекарско наблюдение, приемайте допълнително калций и мултивитамини.
  • Ежедневно правете 15-20 минутна гимнастика, независимо от ангажиментите и местонахождението си. Така ще поддържате мускулите си в добър тонус, а костите здрави.
  • Консумирайте храни, богати на витамин D – риба (сьомга, тилапия, пъстърва); гъби; яйца; мляко. Тези, които не обичат краве мляко могат да го заменят с ядково мляко, приготвено от сурови бадеми, което също е богато на калций и витамин D.
  • Велоергометърът или фитнес-пътечката у дома, могат успешно да заместят тренировките във фитнес-залата. За да са ефективни тези занимания е добре да са поне пет пъти седмично в продължение на 45 минути.
  • Доказано положителен ефект върху здравето на костите имат заниманията с йога и тяхната разновидност – хот йога, която се състои в изпълнение на класическите пози в предварително затоплени помещения до температурата на тялото – 37 градуса по Целзий.

Разгледайте нашите предложения в категорията ортопедични обувки.

Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.


виж още