Често задавани въпроси

често задавани въпроси

Разбира се, че не е задължително. Но ако ходите или прекарвате на крак дълго време, ортопедичните обувки ще Ви осигурят повече удобство и ще имат превантивна функция. Трябва да се чувствате удобно във Вашите обувки винаги, не е нормално краката да Ви болят. Макар да са различни в зависимост от предназначението им, ортопедичните обувки имат общи характеристики, които ги правят удобни и добри за Вашето здраве. С напредването на технологиите  удобството се съчетава все по-добре с модерния дизайн. Днес можете да изглеждате добре и да сте обути здравословно.

Виж повече тук.

Един от основните фактори, водещи до проблеми със стъпалата е неправилният избор на размер и ширина на обувките. С годините стъпалото се променя  – днес може да Ви е нужен по-голям номер, отколкото преди няколко години. Производителите също затрудняват избора, като използват различни стандарти в номерацията. Затова обувки с един и същи номер, но от различни марки, често са различно големи. Да Ви станат обувките при проба, не значи със сигурност, че имат нужните за Вас размер и ширина. Да се поберете, не е достатъчно, за да Ви е удобно.

Ето защо на въпроса как да изберем подходящите за нас размер и ширина обувки, сме отделили специално внимание в тази статия. В нея ще намерите съвети как да избирате, когато сте в магазина и как да избирате, ако купувате онлайн.

Тази задача е почти непосилна. Не Ви съветваме да купувате за първи път стелки онлайн. Най-консервативният избор – стелки с поддръжка на надлъжния свод и без допълнителни корекции, вероятно ще подобри значително Вашия комфорт, но можете да се лишите от ключова за Вас поддръжка и в крайна сметка да не постигнем целта си. Обратно – ако вземете стелки с корекции по Ваша преценка, могат да се окажат твърде агресивни за Вас и да нарушат баланса на стъпалото.

Важно е  да направим диагностика на място, за да вземем добро решение за Вас.

Ако все пак нямате възможност да ни посетите и решите да поръчате доставка до дома Ви, обадете се, за да се посъветвате с нашите консултанти. Така шансът за добър избор става по-голям.

Зависи от употребата им. Ако ползвате едни и същи стелки, местите ги в различни обувки и ходите средно интензивно, поддръжката им ще остане най-ефективна за период около една година. Колкото по-интензивно натоварвате стелките, срокът на ефективна употреба намалява и може да се наложи подмяна след шест или малко повече месеца. Ако спортувате е добре да следите състоянието на стелките си. Ако са износени в дадена зона, време им е за смяна. Най-често това са около шест месеца, но може срокът, в зависимост от много фактори (натоварване, тегло, обувки, вид спорт и т.н.) да е по-малък.

Препоръка: когато си купите стелки, направете си напомняне най-много след година да ги проверите и смените при нужда. Можете да дойдете в наш магазин и да преценим заедно дали стелката е за смяна.

Ако носите наши обувки или обувки с подвижна стелка – не, само ще ги заменим. Ако Вашите обувки са достатъчно широки, поставянето на стелки няма да попречи на комфорта Ви. Нужно е да пробвате! Не е добро решение да си купувате обувки  с един номер по-големи, защото конструкцията им вече ще е различна от тази, която съответства на Вашия размер. 

Доколкото все пак всички стъпала са различни, имайте предвид следното:

  • Когато поставите стелки, обувките не бива да Ви стягат. Това е предпоставка за проблем. Нужно е с добавената стелка да можете да размърдате свободно пръстите на краката си и да Ви е удобно,
  • Освен цели стелки, предлагаме  и ¾ стелки, които ще оставят необходимия в предната част обем и са подходящи за по-официални обувки.
  • Можете да изберете и обувки с подвижни стелки, в тях лесно ще замените подвижните стелки с ортопедични стелки, подходящи за Вас. При това ще запазите изцяло обема на обувката, а с това и Вашия комфорт.  

Първото важно нещо са обувките, те са основата. И най-добрата стелка няма да изпълни предназначението си, ако я поставите в обувки, които не поддържат и не предпазват крака или са с неподходящ размер. Съветваме Ви да започнете от обувките.  И да изберете не просто добри обувки, а такива, които са подходящи конкретно за Вас, Вашето състояние и нужди.

Стелките могат значително да подобрят комфорта в обувките Ви. Дори да се чувствате добре, със стелки Lynco ще се чувствате по-удобно и по-добре. Ако пък имате болки, носенето на стелки, подбрани според Вашите индивидуални нужди, ще е от още по-голямо значение.

Заповядайте на място в нашите магазини, ще направим тест, ще Ви предложим подходящи решения и ще Ви консултираме кое е най-важно при подбора на обувки и грижата за Вашите стъпала.

Децата трябва да носят не ортопедични, а добре направени обувки. Детското стъпало не е умалена версия на стъпалото на възрастния. До три годишна възраст то има мастни възглавнички, които предпазват при натоварване деликатния хрущялен скелет на стъпалото. Едва след две годишна възраст започва формирането на свод във връзка с растежа и това е дълъг процес, свързан с усложняването на анатомичната структура и функционалност на стъпалото.

Обувките играя важна роля за правилното развитие на детското стъпало. Те са добри за здравето, когато са съобразени като конструкция и материали с особеностите на всеки етап от това развитие.

Вижте повече тук.