Упражнения за краката, които ще ви предпазят от травми  

Плантарният фасцит е често повтарящ се кошмар за лекоатлетите и активно спортуващите. Няколко упражнения за краката могат да ви помогнат да направите стъпалата си по -силни, да се предпазвате от възпаления и да облекчавате състоянието си. 

Той представлява възпаление на плантарната фасция – тъканта, която свързва петата и пръстите на стъпалото. Понякога той започва с леко дразнене, но ако не се лекува своевременно, може да се превърне в сериозен и болезнен проблем.

Лед, почивка и болкоуспокояващи могат да облекчат възпалението, но е много вероятно болката да се връща отново и отново. За да е ефективно лечението на плантарния фасцит е нужно да се обърне специално внимание и да се установи основната причина за появата му – слабост или напрежение в мускулите и сухожилията, които изграждат основата на стъпалото.

Има няколко бързи и лесни упражнения, които можете да правите у дома, за да предотвратите болките в стъпалата или да подпомогнете лечението им.

Упражнения на стълбище

Стъпете с двата си крака на някое стъпало или на по-висока стабилна плоскост. Пръстите и възглавничките трябва да са на повърхността, а свода и петите да останат във въздуха. За повече сигурност и баланс се придържайте към парапет или стена. Бавно повдигайте и отпускайте нагоре-надолу стъпалата си, като опората е върху пръстите. Повторете упражнението десет пъти за всеки крак. Направете по три серии. Това упражнение прави стъпалата ви по силни, предпазва от възпаления и лекува плантарния фасцит.

Упражнения на стена

Застанете изправени пред стена, като поставите ръцете си на нивото и ширината на раменете. Направете крачка напред с десния крак, така че да застане на няколко сантиметра от стената. Преместете тежестта си върху този крак, като го сгънете в коляното. Опитайте се да не отлепяте пети от земята и бавно приближавайте тялото си към стената. Трябва да усетите силно опъване в мускулите на прасеца. Когато почувствате разтягането, задръжте в тази поза около 30 секунди. След това се върнете в изходна позиция и направете същото с левия крак. Повторете упражнението по три пъти с всеки крак.

Изпъване на пръстите на стъпалото

За да започнете това упражнение трябва петите ви да са на земята, а пръстите на краката ви да са опрени на стената. Противоположният крак е позициониран назад. Задръжте краката си изправени и изтлайскайте тялото напред. Тялото трябва да е стегнато и изпънато като струна. Би трябвало да усетите силно разтягане в прасеца и свода. За по-силно изпъване, приближете петата максимално към стената като така ще промените ъгъла на стъпалото към нея. Ако ви е трудно, върнете петата назад, а пръстите свалете по-надолу. Задръжте в тази позиция за една минута и повторете упражнението по три пъти за всеки крак.

За правилното лечение на болките в петите трябва да помислите за обувки, които да абсорбират шока по време на ходене, да осигурите мекота в областта между петата и пръстите и да намерите начин да повдигнете петата, така че натоварването да се премести към предната част на стъпалото и да се разпредели равномерно по цялата му дължина. Може да го постигнете, като използвате ортопедични стелки или обувки, изработени от материали, които да поглъщат шока и да облекчават пробождащите болки в стъпалото. Когато имате пронация или плантарен фасцит е добре ортопедичната стелка да има усилена поддръжка на свода.

Изборът на обувки е от изключителна важност, когато искате да облекчите болезнените стъпала. Обувките трябва да имат твърд и здрав заден форт в областта на петата, подходяща поддръжка на свода и средна височина на тока.
Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.

Разгледайте предложенията ни за дамски спортни обувки.


виж още