Болки във възглавничките и метатарзална поддръжка


Метатарзалната поддръжка в ортопедичните стелки има за цел да облекчи състояние, наричано метатарзалгия или болки във възглавничките. 

Какво е метатарзалгия?

Метатарзалгията е болезнено състояние в областта, популярна с наименованието “възглавнички” – най-меката част от стъпалото, която се намира точно  зад пръстите на краката. То най-често се проявява при втора, трета и четвърта метатарзални главички.

Втора метатарзална главичка нормално бележи най-високата точка на напречния свод. Макар и най-слабо изразен в сравнение с надлъжните сводове, когато напречният свод е налице, тежестта в предната част на стъпалото се поема основно от ставите на палеца и на малкия пръст. При пропадането на напречния свод се претоварват тъканите и ставите по средата между тях. Тогава говорим за напречно плоскостъпие. То често е свързано с болки във възглавничките и е известно още като метатарзалгия.

Макар като цяло не твърде сериозно състояние, метатарзалгията може да ви извади от строя. За щастие носенето на подходящи обувки и стелки с метатарзална поддръжка могат да помогнат за облекчаването на симптомите и предпазването от усложнения.

Симптоми. Те могат да включват:

  • Остра, пробождаща или пареща болка в областта на възглавничките – областта непосредствено зад пръстите на краката.
  • Болка, която се усилва, когато стоите прави, тичате или ходите – особено боси или върху твърда повърхност – и се успокоява, когато почивате.
  • Остра или пронизваща болка, схващане или мравучкане в зоната на пръстите на краката
  • Чувството, че имате камъче в обувката

Причини

Понякога и един-единствен фактор може да причини метатарзалгия. Възможно е да е налице и комплекс от фактори, като:

  • Интензивна физическа активност или тренировки. Бегачите на дълги разстояния са с повишен риск, защото предната част на стъпалото поема значително натоварване при тичане. Но и всеки, който участва в дейности с повишено натоварване е изложен на риск, особено ако обувките му са неподходящи или износени.
  • Някои особености във формата на стъпалото. Високият свод е свързан с повишено натоварване в метатарзалната област. Също когато вторият пръст на крака е по-дълъг, по-голяма част от теглото се прехвърля към втора метатарзална главичка.
  • Деформации на стъпалото. По-малък от нужния размер обувки или високи токчета могат да променят формата на стъпалото ви. Прегънат / извит надолу пръст, т.нар. пръст-чукче, или болезнени подутини в основата на палеца на крака – кокалчета (или буниони), също могат да предизвикат метатарзалгия.
  • Свръх-теглото. Тъй като по-голямата част от теглото ви се прехвърля в предната част на стъпалото при ходене, повечето килограми означават и повече натоварване на възглавничките. Отслабването може да намали или да елиминира симптомите ви.
  • Неподходящите обувки. Високите токчета прехвърлят тежестта в предната част на стъпалото и са често срещана причина за метатарзалгия сред жените. Тесни обувки с остър връх или спортни обувки, които не осигуряват поддръжка и омекотяване на стъпването, също допринасят за възникване на проблема.
  • Неврома на Мортън. Този незлокачествен растеж на фиброзна тъкан около нерва, който се появява обичайно между трета и четвърта метатарзални главички, също може да доведе до метатарзално натоварване.

 

Възможни усложнения

Ако не се вземат мерки, метатарзалгията може да причини болки в цялото стъпало, както и в другия крак, а също и на други места в тялото като кръста и таза, поради промяната в походката / накуцването, до което болките във възглавничките могат да доведат.

Лечение

Само в редки случаи, когато консервативните мерки не дават резултат и положението е усложнено от други деформитети на стъпалото, се прибягва до хирургична намеса.

В общия случай, консервативни мерки, като почивка, смяна на обувките с такива, които осигуряват подходяща поддръжка и омекотено стъпване, както и ортопедични стелки с метатарзална поддръжка, са всичко, от което имате нужда, за да облекчите болезнените симптоми.

 

Стелки с метатарзална поддръжка

Всички ортопедичните стелки Lynco на Aetrex за възрастни, които предлагаме в магазини Piedo, имат вариант с или без метатарзална поддръжка.

Когато моделът има метатарзална поддръжка, ще видите това изображение:

Поддръжка на напречния свод

Когато такава поддръжка не е необходима, тя отсъства и е отбелязана така:

Поддръжка на напречния свод

Метатарзална поддръжка не се дава на деца и не се предлага в никой от моделите на детските стелки.

 

Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.


виж още