Пътуване с деца: 21 идеи за забавни игри за кола

Като повечето родители, сигурно сте забелязали, че настроението при пътуване с кола често е непредвидимо. Понякога децата капризничат, дори ако трябва да минете набързо през магазина. Друг път те са съвсем доволни от дълги пътувания до далечни дестинации. Обикновено няма как да предвидим как детето ще възприеме пътуването, затова е добре да сте подготвени за всичко. С малко предварително планиране, дори най-нервните деца могат да бъдат доволни при пътуване от точка А до точка Б. Дори разстоянието между тях да е голямо.

Игри за кола

Независимо дали предприемате епично международно пътешествие, пътувате до морето, планината или на малко разстояние, малко планиране ще ви се отплати много. Като имате правилните трикове под ръка, например книжки за оцветяване и цветни моливи, както и леки игри за кола, ще можете лесно да избегнете така познатото оплакване. Всъщност, ако изиграете добре картите си, може да забравите въпроса “Стигнахме ли?” веднъж и завинаги.

Трябва да помните, че децата задържат за много кратко вниманието си върху нещо, така че най-добрата стратегия е да им осигурите разнообразие от неща, които да ги държат заети. За тази цел кратки, лесни, динамични и интерактивни игри за кола ще работят идеално и повечето от тях не изискват каквито и да било материали. Много родители имат изпробвани любими игри, затова поразпитайте около вас. Интернет мрежата изобилства от страхотни идеи за игри в кола. Така че няма да свършат начините, по които да забавлявате себе си и децата дори на най-дългите пътувания. Стига да се съобразите с възрастта на детето, с интересите и навиците му, и да планирате малко напред, следващото ви пътуване в кола ще мине леко и безпроблемно.

На път с деца

Дори в ерата на таблетите, смарт-телефоните и другите електронни устройства, децата могат лесно да се отегчат на дълги пътувания. Запознайте се със следните занимания и игри за кола. Използвайте ги , за да се уверите, че следващото ви пътуване ще бъде най-лекото и приятното досега.

1. Играчки за пътуване

Подгответе няколко малки, леки играчки за колата. Позволете на детето да избере няколко любими играчки, а отделно напълнете един плик или чанта, която отначало да скриете. Когато детето започне да се изнервя, извадете една от играчките-изненади. Чудесни опции са малки плюшени играчки, фигурки и електронни малки играчки. Последните са хубави, защото често са направени да учат децата на цветове, форми, букви или числа, така че са едновременно забавни и образователни.

2. Рисуване и оцветяване

Книжките за оцветяване, флумастрите, пастелите, моливите и други подобни материали не заемат толкова място. Затова дръжте един комплект такива в колата винаги. Невероятно е колко бързо едно дете може да се потопи в рисуването и да създаде картина на бял лист. Изберете книжки с любимия филм или телевизионен сериал на детето си. Търсете книжки с дебели, стабилни страници, за да осигурите на детето си пълна свобода за изразяване на въображението. Децата не само се радват да рисуват и оцветяват, но и да споделят със спътниците си своите произведения!

3. Настолни игри, подходящи за път

Има страхотен пазар за компактни настолни игри. Влезте в местния магазин за играчки и изберете някои, които ще се харесат на детето ви. Тези малки, компактни версии на известни настолни игри са удобни, не само защото заемат малко място, но и защото се съхраняват лесно.

Книжки за из път4. Книги

Преди да тръгнете на път, заведете детето си в библиотеката и му дайте да си избере няколко книжки. Помислете за опцията да му четете, ако то не може само. За по-малки деца вземете интерактивни книжки с релефни изображения, въртящи се колела и фигурки и други подобни елементи. Те са по-стимулиращи за малките и задържат вниманието им за по-дълго. Освен това са образователни – помагат за изучаването на различни животни, цветове, истории и т.н.

 

5. Пейте заедно

Нищо не разсейва напрежението от дългото пътуване така, както пускането на любимите песни и пеенето от сърце. За да бъде справедливо, редувайте се в пускането на песни, за да може всеки да пусне своите любими. Една забавна идея е да създадете семеен плейлист, преди да заминете. Всеки от семейството да добави любимите си песни и албуми. Когато сте вече в настроение за песен, пуснете музиката. Имайте предвид, че изобщо не е задължително да пуснете песента, която ви се пее. Ако помните текста, просто я запейте и скоро всички ще се забавлявате заедно.

6. Познайте името на песента

Преди да тръгнете, направете плейлист или вземете дискове с познати за детето песни. Има няколко начина да играете тази игра. Един от тях е да пуснете малко от песента и да видите кой първи ще я познае. Другият е да чуете малка част от текста на дадена песен и да се опитате да продължите. Може и просто да се редувате да пеете известни текстове и първият, който познае от коя песен са, да печели.

7. Аз виждам…

Ако пътувате с малки деца, стратегически поставете няколко цветни предмета на различни места в колата преди да тръгнете. Когато дойде време, кажете на младите пътници, че ще играете “Аз виждам…”. Първият човек започва като каже “Аз виждам нещо, което е…” и после описва неговия цвят, големина и форма. Който познае какво наблюдава този човек печели и на свой ред казва “Аз пък виждам…”. Играта е забавна, лесна и може да се играе от хора на всякакви възрасти.

8. Игра с имена

Тази игра се играе много лесно и просто. Първо, изберете категория като животни, филми или география. После, един човек казва името на нещо, което попада в тази категория. Следващият трябва да каже нещо, чието име да започва с последната буква на предишното. Така продължавате колкото ви е приятно. Възможностите за категории са почти безкрайни, така че може да се играе колкото пъти искате и да забавлява малките ви от точка А до точка Б/през цялото пътуване.

9. Нещотърсачи на път

Това е вариант на популярната игра Scavenger Hunt. Преди да тръгнете, измислете списък с неща, съобразен с възрастта на децата, които те да търсят и да посочат, щом ги видят. Примери са: мост, река, завод, автобус и други неща, които можете да видите по пътя. За малки деца може да нарисувате скица на нещото до самото име. Когато децата забележат тези неща, трябва да ги зачеркнат от списъка. Първото дете, което зачеркне всичко печели.

10. Бинго за пътуване

За тази игра можете да намерите бинго карти в книжарница, магазин за играчки или онлайн и да ги принтирате. Можете и сами да начертаете карти и да попълните в тях числа. Децата получават по една бинго карта, на която зачеркват с молив чутото число. Първият от семейството, който зачеркне числа в права линия, печели. Тази игра е особено полезна и забавна за деца, които тъкмо учат числата в училище.

11. 20 въпроса

Тази игра е пристрастяваща. Започва, като един човек си намисля нещо – животно, зеленчук или друго. След това казва на групата категорията на нещото, което е намислил. Другите се редуват да задават въпроси с отговор да или не и така, докато не познаят. Който познае предмета, печели и на свой ред намисля нещо. Цялото семейство се забавлява, докато познае въпросното нещо. Понякога трябват малко въпроси, за да се разбере какво е. Друг път, всичките 20 въпроса се използват, за да се открие правилният отговор. Ако след 20 въпроса, групата все още не е познала, човекът, намислил нещото печели.

12. Познай кой

Това е същата игра като 20 въпроса, но вместо животни, плодове или други категории, човекът намисля личност. Всеки пита въпроси, на които се отговаря с да или не, за да познае личността. В повечето семейства хората избират някой познат на цялото семейство, роднина, но може да изберете и известна личност, или дори анимационен герой.

13. Азбука

В тази игра децата минават визуално през азбуката. Единият от играчите гледа лявата страна на пътя, а другият – дясната. Така и двамата търсят букви в азбучен ред. Могат да ги намерят на билборди, табели, дори автомобилни регистрации. Правилото е, че може да се посочва само по една буква на табела. Така, ако в едната табела детето намери “М”, в следващата трябва да търси “Н”. Първият играч, който намери цялата азбука печели.

14. Гатанки

Всеки човек знае поне няколко гатанки. Редувайте се да казвате гатанки и вижте кой ще познае пръв. Друг начин да играете е, като си разпечатате гатанки и се редувате да ги четете. Разбира се, гатанките трябва да са съобразени с възрастта на децата, за да не ги напрягат.

15. Игра на памет

За да играете тази игра, започнете с определянето на категория. Животни, които могат да се намерят в зоопарка е добър пример. След това, едно от децата трябва да каже името на животно, което започва с буквата А, например антилопа. Следващото дете казва името на първото и добавя такова, което започва с буквата Б, като бивол. И така. Когато някой забрави да изброи някое от предишните казани, губи и отпада от броенето. Последният останал е победител и измисля следващата категория.

16. Регистрационни номерa

Тази игра не само занимава децата, но и ги образова за различните градове. Преди да тръгнете, принтирайте списък със съкращенията на най-големите градове. Когато детето види регистрационен номер със съкращението за даден град, може да зачеркне този град от своя списък. Първото дете, зачеркнало всички градове, печели. Разбира се, това може да отнеме доста време, дори изобщо да не се случи да бъдат зачеркнати всички градове, затова предлагайте по една малка награда за всеки 10.

17. Скрито място

Раздайте по една пътна карта на всяко дете. Първият играч намира място, град, село, река, планина или друго, на картата и го казва на останалите. Първият, намерил го на своята карта, печели.

18. Стигнахме ли?

Тази игра занимава малките, докато ги учи на важни уроци по география, навигация и други полезни умения. Преди да тръгнете, покажете на детето карта, на която посочвате началната и крайната топка на вашето пътуване. Докато се движите, детето проследява напредъка ви на картата. От време на време му казвайте да посочи къде сте спрямо картата. Ако искате, дайте на детето лепенки или маркери, за да отбелязва на картата специални места. Кажете му да направи списък с места, които са му направили впечатление по пътя. Така ще ви остане и чудесен спомен от това пътуване.

19. Фото спомени

Дайте на всяко дете евтин, еднократен фотоапарат преди да тръгнете на път. Така малките ще могат да запечатват гледки, които ги впечатляват по пътя. Окуражавайте ги да снимат необичайни неща, които могат после да изучат, като потърсят информация онлайн. Това със сигурност ще предизвика интересна дискусия по-късно.

фото спомени

20. Разказване на истории

Всеки може да покаже своята креативност в тази занимателна игра. Играчът трябва да посочи минаваща покрай вас кола и да измисли история за хората, които пътуват в нея и за това къде отиват. Дали е семейство, което отива на почивка или работник, който отива на среща, историята може да отиде в безкрайно много посоки. Може и да я направите по-интересна, като се редувате да я развивате. Еди започва историята с едно изречение, следващият добавя второ и така нататък.

21. Как се пише думата

Намислете списък с думи, подходящи за възрастта на детето. Можете да си извадите такъв и от интернет – думи с по-лесен или с по-труден правопис. Нека малките пътници да казват всички букви в дадена дума. Можете да направите правилата така, че да са най-подходящи за вашите деца.

Превърнете пътуванията в качествено семейно време.

Забавните игри за кола носят много позитиви на семейството. Предотвратявайки момента, в който на децата им става скучно, тези занимания позволяват на шофьора да се съсредоточи върху пътя и да кара спокойно. И най-вече, интерактивните, динамични и лесни игри за кола ви позволяват да общувате с децата си по забавен и запомнящ се начин. Пътят изглежда по-кратък на всички, когато времето е запълнено с игри и занимания, а децата придобиват нови умения и знания. Превърнете следващото си пътуване в качествено семейно време, като се насладите на тези и още много игри с вашите деца.

Разгледайте нашите детски обувки.


виж още