Ползата да ходим боси

Да ходим боси понякога изглежда трудно занимание, но ще се изненадате от ползите, които то може да ни донесе!

Собствените ни стъпала, попаднали в плен на модерните времена и мумифицирани в обувки от каучук, са меки, слаби и нестабилни. Ходейки предимно по твърди повърхности – бетон и асфалт, ден след ден в еволюцията си, хората все по-често забравят какво е да ходиш бос.

Разбира се, никой не може да ни отнеме това право, ако сме у дома или сред природата, защото да ходим боси, освен чудесно, е важно и полезно за здравето.

Да ходим боси е едно от най-невероятните усещания. То създава дълбок контакт с обкръжаващата ни среда и носи изключителни ползи за стъпалата и цялото тяло.

barefoot walkЕто няколко причини да пробваме:

  • Основната причина, поради която си заслужава да ходим боси, е, че стъпалата и краката ни ще са силни, гъвкави и здрави.
  • 30% от хората в зряла възраст страдат от болки в стъпалата, имат дюстабан (плоскостъпие), деформирани пръсти, кокалче на палеца. Всички тези неудобства могат да бъдат избегнати, ако полагаме достатъчно грижи за стъпалата си.
  • Стъпалата са основата на цялото ни тяло. Посредством тях се свързваме със земята. Ако краката ни са силни, стабилни и здрави, те ще са полза на цялото тяло. Ще го поставят в правилната позиция, за да изпълнява важните си биомеханични функции. Силните и здрави долни крайници са гаранция за по-добър баланс на тялото при движение. Това би ни предпазило от падания, наранявания и фрактури.
  • Когато ходим боси, това усилва заземяването ни. Теорията за заземяването се базира на схващането, че Земята притежава силна енергия. Когато сме в контакт с нея ни помага да балансираме собствената си енергия и здраве. Проучванията показват, че заземяването води до намаляване на възпаленията в тялото и подобрява циркулацията на кръвта. Това се постига само след час допир на босите стъпала със земната повърхност. Макар да звучи невероятно, редица изследвания потвърждават тази теория. След като слънчевата светлина е от полза на тялото, защо и земята да не е?
  • Ходенето без обувки ни пречи да бързаме. Без значение колко кожата на стъпалата ни е загрубяла, острите и твърди предмети, които срещаме по пътя биха могли да ни причинят болка и да ни наранят. Когато ходим боси трябва да се съсредоточим и да внимаваме какво потенциално може да ни нарани. Това забавяне на темпото ще ни позволи да усетим още по-пълно удоволствието от това да ходим боси и ще ни помогне да забележим много повече неща от заобикалящия свят, които в ежедневието си пропускаме.
  • Да ходим боси може да бъде метод за медитация, който ще накара ума да заработи на други честоти. Това ще ни позволи да се концентрираме много по-добре върху важните неща от живота.

Пробвайте с йога

Ако казаното до тук не е достатъчно, за да започнем да ходим боси, можем да пробваме с йога. По време на йога сме боси, а упражненията  ще раздвижат цялото тяло до последния мускул и костица. Чрез йога можем да подобрим значително обхвата си от движения, състоянието на мускулите и сухожилията и те ще започнат да функционират по начина, по който им е заложено от природата.

За да имаме силни и здрави стъпала е добре да ходим боси и да практикуваме йога – така те ще ни служат безотказно и ще ни водят уверено по пътя към най-невероятни места.

 

Разгледайте предложенията ни за бебешки обувки.

 


виж още