Стелки за обувки и ортопедични стелки Aetrex

Стелки за обувки или как да промените начина си на движение

Във времето на масово производство може да се окаже трудно да намерите чифт обувки, които наистина да прилягат добре по крака ви и да ви осигуряват истинско удобство при ходене. Добрата новина е, че голяма част от неудобствата могат да бъдат премахнати с добавянето на допълнителни стелки за обувки. Да използвате подходящи за вас стелки за обувки означава да можете да персонализирате красивия модел, който сте видели в магазина, и да го превърнете в истински удобен точно за вас.

Като специалисти по удобните обувки, които премахват болките и променят начина ви на движение, ние в Piedo знаем много за различните стелки за обувки. Ще ви разкажем за най-важното, което трябва да знаете, когато избирате стелки за обувки.

Какво представляват стелките за обувки

Виж повече

Стелки за обувки наричаме вложката, която добавяме на дъното на обувката, за да подобрим прилягането по стъпалото, да осигурим допълнително затопляне на краката или по-добра вентилация. Хубавото е, че отделно изработените стелки за обувки са подвижни и можете лесно да ги местите от един чифт в друг, за да направите всичките си обувки еднакво удобни, както и да ги изперете, за да премахнете потта и миризмите.

Някои хора носят стелки за обувки всеки ден, други – само докато спортуват; някои ги носят за повече удобство, други – за решаване на ортопедични проблеми. Но ако са правилно подбрани, те ще донесат голяма промяна в ежедневието ви.

Как да изберете подходящ размер стелки за обувки

Стелки за обувки 1 - качество
Стелки за обувки – научете повече

Когато търсите подходящия размер стелки за обувки, има няколко важни неща, които трябва да знаете.

Ще забележите, че някои стелки за обувки се предлагат в един размер, като се очаква от вас да ги изрежете, за да паснат на дължината и формата на стъпалата ви. Тези варианти най-често са изработени от мека пяна и са предназначени за подплатяване на обувките, като нямат ортопедична стойност.

По-добрите стелки за обувки се предлагат в различна номерация, точно както обувките ви. Ако се колебаете, препоръчваме да вземете по-големия размер – при нужда винаги можете да ги изрежете леко по краищата, за да ви паснат. При тези стелки за обувки можете да очаквате допълнителна опора за свода или други ортопедични детайли, които да ви осигурят повече удобство.

Ако използвате стелки за обувки с пълен размер по цялата дължина на ходилото, вероятно ще трябва да премахнете подвижната вложка на дъното на обувките, за да осигурите достатъчно място за новата стелка. Част от моделите обаче са частични, като осигуряват допълнително удобство само на определи места по стъпалото – петата, свода или пръстите. Те се поставят или върху, или под оригиналната стелка на обувката, така че попитайте консултантите или прочетете указанията за използването им.

Стелки за обувки от различни материали

Различните стелки за обувки са изработени от различни материали, за да постигнат конкретен ефект.

Най-често ще попаднете на стелки за обувки от пяна – те са меки и намаляват напрежението в стъпалата, но не дават много стабилна опора. Подобен ефект ще получите и от стелки за обувки от вълна, но те имат и допълнителен затоплящ ефект, който е много приятен в студените дни.

Стелките за обувки от гел също ще подобрят удобството, като могат да осигурят и по-стабилна опора, ако имате нужда от нея. Тези стелки за обувки обаче са малко по-тежки от останалите.

Друг често срещан материал за стелки за обувки е коркът, който съчетава мекотата с още по-добра подкрепа за стъпалото. Негов недостатък може да е, че е доста плътен и се износва сравнително бързо.

Кожените стелки за обувки обикновено са достатъчно тънки, за да ги вместите удобно в повечето си обувки. Те са добър вариант, който може да ви предложи всичко необходимо, но може да не са най-добрия избор за тренировки или горещо време.

Стелки за обувки с опора за свода

Стелки за обувки 2 - цена
Стелки за обувки – изберете сега

Ако имате по-нисък или по-висок свод на стъпалото, вероятно краката ви се изморяват прекалено бързо. За да избегнете болката, имате нужда от стелки за обувки, които да осигуряват специална опора на вашите сводове. За плоскостъпие или паднал свод изберете стелки за обувки с полутвърда опора в средата на стъпалото. Ако имате по-висок от обичайния свод, потърсете стелки за обувки с допълнително издигната средна част, които да позволяват на сводовете да се опрат в ходилото и да поемат част от тежестта на тялото ви – така ще предотвратите болките в пръстите и петите.

Стелки за обувки при болка в краката

Ако краката ви се уморяват често поради висока активност, можете да си вземете омекотяващи стелки за обувки. Те ще абсорбират силата на удара при стъпване и ще запазят правилната позиция на крака ви по време на движение, за да ви осигурят повече комфорт, по-бавно изморяване и по-малко болка.

Ортопедични стелки за обувки

Ортопедичните стелки за обувки са предназначени да се справят с различни здравословни проблеми със стъпалата и глезените.

Ако имате свръхпронация (краката ви се извиват навътре при ходене) или супинация (извиват се навън), изберете специални ортопедични стелки за обувки с опора съответно във вътрешната или външната част на стъпалото – така ще коригирате неправилното стъпване и ще намалите болката при продължително натоварване на краката.

Ако страдате от артрит или подагра, изберете обувки с широка предна част и добавете допълнителна подкрепа за стъпалата си с омекотяващи стелки за обувки от пяна, които да приемат формата на краката ви.

Болката във възглавничките зад пръстите (наричана още метатарзалгия) може да бъде облекчена с ортопедични стелки със специална поддръжка и омекотяване на това място на стъпалата ви.

Ако имате плантарен фасциит, изберете стелки за обувки с добро прилягане по свода, които ще разпределят равномерно тежестта на тялото ви и ще намалят болката.

Спортни стелки за обувки

Стелки за обувки 3 - оферта
Стелки за обувки – за деца и възрастни

Спортните стелки за обувки са проектирани така, че да облекчат умората и болката в краката при натоварващи тренировки. Такива стелки за обувки се предлагат в различни варианти според конкретния тип спорт.

Изолиращи стелки за обувки

В студеното време можете да използвате изолиращи стелки за обувки, които не само ще дадат комфорт при движение, но и ще поддържат стъпалата ви по-топли. Най-добрите модели са изработени от вълна.

Стелки за обувки с висок ток

Обувките с висок ток са красиви, но не и особено удобни за краката ви. Можете да подобрите усещането, като добавите към тях специални частични или цели стелки за висок ток, които намаляват напрежението в петите и пръстите. Нека бъдат изработени от гел или пяна за повече мекота.

 

 

Стелки за обувки или как да промените начина си на движение

Какво представляват стелките за обувки

Как да изберете подходящ размер стелки за обувки

Стелки за обувки от различни материали

Стелки за обувки с опора за свода

Стелки за обувки при болка в краката

Ортопедични стелки за обувки

Спортни стелки за обувки

Изолиращи стелки за обувки

Стелки за обувки с висок ток