Полезните свойства на медта и медните йони

Медта е химичен елемент, метал с атомен номер 29 и символ Cu в Периодичната система на елементите на Менделеев.

Какво е приложението на медта като биоцид?

Медните йони сами или в медни съединения са използвани от векове за дезинфекция на течности, материали и човешка тъкан. Още древните египтяни са ползвали медни тръби за водопроводи за да унищожават паразити и патогени. Френските винари обработват от столетия лозята си със син камък или меден сулфат.

В наши дни медта се използва също:

като очистител на вода
като алгицид (т.е. срещу едноклетъчни водорасли)
като нематоцид (т.е. срещу нематоди, които са червеи – паразити)
молуксицид (т.е. срещу мекотели)
като противогноен агент
като антибактериално средство
като антигъбично средство

Съвременната наука активно изучава и използва лечебните свойства на медта. Едно приложение, доказало своят положителен ефект, е патентованата Cupron® технология. Тя трайно свързва медни съединения с текстил и други материали.

Как продуктите с Cupron® извършват своето антибактериално и антигъбично действие?

Cupron® се поставя в преждата още в процеса на производството й.
Когато микробите контактуват с повърхността на продукта, активните съставки на Cupron® унищожават клетъчната мембрана и вътрешноклетъчните молекули като протеини в това число и ДНК-то им. Така те разрушават микробите по необратим начин.

Какво показват експериментите от взаимодействие на бактерии, гъбички и вируси с текстил съдържащ мед?

Научни експерименти описват взаимодействието на бактерии, гъбички и вируси с тъкани, които съдържат медни съединения втъкани с Cupron® технология . В резюме представяме тук резултата от проведените изследвания:

За часове (понякога и само минути) бактериите, гъбичките и дори някои вируси поставени в такава среда намаляват числеността си над хиляда пъти.

Какво показват изследванията при пациенти страдащи от различни кожни заболявания на стъпалата при носене на чорапи съдържащи Cupron®?

Резултатите от проведени изследвания на пациенти (40% от които са или диабетици или хора над 65 годишна възраст), страдащи от различни състояния на стъпалата показа следното: тези, които са носили чорапи с Cupron® са постигнали значително подобрение или пълно излекуване на следните симптоми: зачервяване, обриви, сърбежи, сцепване на кожата, белене на външната част на кожата, отоци и миризми.

Изследване на т.нар атлетно стъпало (tinea pedis) показва също значителни подобрения при носенето на чорапи с Cupron®.

Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.

 

Разгледайте предложенията ни за дамски спортни обувки.


виж още