Повдигнете краката за по-добро здраве

Знаете ли, че когато си повдигате краката по-високо от тялото не само, че се отпускате, но и се лекувате? 

Ако си мислите, че става дума за популярното и познато на всички повдигане на крака, докато гледаме телевизия, грешите. Става дума за повдигането на краката над главата или в моментите, когато главата ви е на по-ниско ниво от тялото.

Да поговорим за предимствата на тази позиция и да видим доколко тя е полезна.

  1. Повишава настроението

Забелязали ли сте, че когато сте с главата надолу, имате голям прилив на енергия и адреналин? Всичката кръв, която се събира в главата ви, ви дава съвсем различно усещане. Това усещане кара повечето хора да се чувстват замаяни и развеселени, и дори малко странно.

  1. Засилва имунитета

Инверсията не само пренасочва притока на кръв, но също така помага на лимфната течност да се движи по-добре. Лимфата е интерстициална течност, която съдържа бели кръвни клетки, борещи се с инфекциите. Когато имаме натрупана лимфна течност, се образуват отоци, основно в крайниците. Ето защо е важно да помогнем лимфната течност да навлезе отново в кръвния поток. Въпреки това, понякога основната физическа активност, която извършваме не е достатъчна, защото тя няма никаква противоположност на гравитацията. Затова е добре от време на време да вдигаме крака високо над главата.

  1. Укрепва паметта

Както всички знаем, мозъкът ни се нуждае от постоянен приток на окислена кръв, за да може да поддържа оптимално функциите си. Ограниченият приток на кръв към мозъка може да намали работоспособността на целия организъм. Когато главата ни е по-ниско от тялото, се насърчава притока на кръв към мозъка и по този начин се повлиява положително паметта. При стрес или извънредно психическо натоварване това упражнение може да ви помогне да възвърнете добрата си форма.

  1. Увеличава притока на кръв

На много от нас през целия ден им се налага да стоят на едно място – прави или седнали. В такова положение е силно вероятно кръвта да се събере на едно място и да се образуват отоци в крайниците. Когато повдигнете краката си, кръвта от тях спокойно и безопасно се оттича от вените, като се разпростира равномерно по кръвоносните съдове в цялото тяло.

Преди да се потопите в подобен вид релаксация, тествайте как ще се почувствате. Легнете на пода и вдигнете крака върху дивана, като поставите възглавничка под кръста си. Ако ви допадне да сте в тази позиция, можете са експериментирате с някои интензивни йога позиции, които включват упражнения, при които краката се позиционират по-високо от тялото.

 

Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.

 

Разгледайте категорията ни мъжки обувки.


виж още