Ортопедични обувки – кое ги отличава?

Каква е основната функция на ортопедичните обувки?

Ортопедични обувки – осигуряват по-голям комфорт  и по-добра поддръжка на краката ви.

Специалистите ги препоръчват в случаите, когато имате болки или дискомфорт при ходене. Може да ги носите разбира се и профилактично или за удобство.

Има ли универсални ортопедични обувки?

Дизайнът и изработката им са различни, в зависимост от тяхната функционалност и предназначение. Потребностите на хората с диабетно стъпало са различни от тези на хората с буниони, пръст-чукче или пък с плоскостъпие, затова не може да има универсална обувка. Има обаче няколко общи характеристики, които ортопедичните обувки притежават.

ortopedichnata obuvka

Какви елементи трябва да имат?

Твърд форт. Форт наричаме задната част на обувката, която обхваща петата. Фортът трябва да е твърд, за да ви осигури стабилна поддръжка. Ако при натиск с палци фортът не се огъва, значи обувките ви имат твърд форт.

Достатъчно пространство за пръстите на краката. Пръстите ви трябва да се разположат удобно и да можете да ги размърдате. Пръст-чукче, мазолите, пришките, кокошите тръни, болките във възглавничките, бунионите могат да бъдат причинени или утежнени от обувки, на които мястото за пръстите е прекалено тясно или плитко.

Неогъваемата средна част на ходилото осигурява стабилност и поддръжка на свода.

Подвижните стелки са важен елемент, защото:

  •     Те осигуряват допълнителен обем в случай, че краката ви са подути.
  •     Можете да замените стелките с други, които отговарят на вашите специални нужди.
  •     Могат да се перат, което е и защита срещу бактериални и гъбични инфекции.

Умерена височина на тока между 1.5 и 3.5 см. Твърде високият ток може да доведе до състояния като метатарзалгия, пръст-чукче, неврома на Мортън, плантарен фасциит, скъсяване на ахилесовото сухожилие и др.

Достатъчна широчина, за да не притискат краката. Това е особено важно, ако имате диабет или краката ви са склонни към подуване.

Какво още притежава добрата ортопедична обувка?

  •     Подходящо затваряне, за да можете да ги обуете лесно и да прилягат по крака.
  •     Подплата без шевове и ръбове, за да не причиняват протриване.
  •     Омекотени яка и език. Предпазват чувствителните зони от раздразнение и осигуряват допълнителен комфорт.
  •     Дишаща горна част, която предпазва краката от запарване, както и обувките от овлажняване.
  •     Здраво и олекотено ходило, което намалява удара върху стъпалото при ходене и е изработено от материал, устойчив на подхлъзване.

Как всъщност изглеждат ортопедични обувки?

Не е задължително ортопедичните обувки да изглеждат груби и неестетични. Вече се предлага  разнообразие от дизайни, както на ежедневни, така и на официални, и спортни обувки. Затова  и не се налага да жертвате здравето си в името на добрия външен вид.

Важно е да знаете още:

Носенето на ортопедични обувки може да ви осигури отличен комфорт, когато ходите или прекарвате прави дълго време. Ако имате проблемни стъпала, тези обувки могат да  ви помогнат или да облекчат състоянието ви.

Но ако не усетите облекчение или състоянието на стъпалото ви е специфично, непременно се обърнете към лекар, който да ви предпише лечение и да ви наблюдава. Добро решение е да му покажете обувките, които носите, за да прецени дали отговарят на вашите нужди.


виж още