Обувки и стелки при артрит

Артритът е основна причина за болки в стъпалото, защото стъпалото има 33 стави, които могат да бъдат засегнати от заболяването. Подходящи обувки и стелки могат да улеснят ходенето и да намалят напрежението и болката във възглавничките на стъпалото.

Артритът е заболяване, което се характеризира с възпаление на хрущяла и на ставите. Възпалението причинява зачервяване, затопляне, болка и подуване.

Видове артрит

Има много различни видове артрит. Най-често срещаният от тях е остеоартрит или артроза и е свързан с възпаление и износване на структурите на ставите. Всяко движение е затруднено и болезнено, болката и подуването се изострят при стоене или вървене, а след период на покой се появява скованост.

Подаграта е друга форма на артрит, водеща до усложнения за стъпалото. Кристали на пикочната киселина се натрупват и събират около ставите на палеца на крака. Най-често страда ставата на големия пръст, поради натиска върху него при ходене и други активности, свързани с поемане на тежест. Това често води до остра болка в големия пръст. Мъжете развиват това заболяване по-често от жените.

Друг тип артрит е ревматоидният артрит. Той може да се развие във всяка възраст и причината за него не е известна.  Ревматоидният артрит е този, който води до най-тежки поражения при хора на всякаква възраст.  Той може да причини  остри деформации на ставите и свързано с тях изтощаване на цялото тяло. Хора, страдащи от ревматоиден артрит, често имат проблеми в предната част на стъпалото като буниони, деформирани пръсти  – пръст-чукче и деформация “нокът на граблива птица”, както и други.

Причина

Има много причини за артрита. Наследствеността има основна роля. Но артритните симптоми могат да се развият и вследствие на много други фактори. Някои от тях включват бактериални и вирусни инфекции, травматични наранявания и чревни заболявания като колит и илеит (възпаление на хълбочното черво).

Проблеми на стъпалото, като различни деформации на пръстите и буниони, често са резултат на артрит, особено на ревматоиден артрит. Проблеми могат да се развият и в зоната на петите и глезените, поради ерозия на съответните стави.

Грижа за стъпалата

Консервативно (нехирургично лечение) на артритното стъпало включва подходящи ортези – терапевтични обувки, стелки и/или ортопедични продукти, предназначени за предната част на стъпалото.

Зона за пръстите с достатъчна височина и ширина, която да осигури на пръстите достатъчно пространство.

Подвижни стелки, за да се осигури точно необходимото пространство за крака и да се даде възможност да се поставят допълнителни ортези при необходимост.  Ходила със заоблена форма, които да улеснят ходенето и да намалят напрежението и болката във възглавничките на стъпалото.

Спортните обувки също трябва да са приспособими към подуване на крака. Препоръчват се също стелки, осигуряващи удобство, поддръжка и мекота. Ортопедични продукти, направени с  материал, наречен  Plastazote са препоръчват често, защото те се приспособяват към крака, като приемат неговата форма и му осигуряват комфорт, отговарящ на индивидуалните потребности.

Поддържащи предната част на стъпалото продукти, като различни видове предпазители от гел, могат да донесат облекчение.

При продължителност на оплакванията, направете консултация с лекар.

 

Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.


виж още