Мотивирайте тийнейджъра си да споделя

За тийнейджърите светът се променя бързо. Влюбват се за първи път, телата им се променят по неочаквани начини, преживяват несподелена любов, тормоз и цял куп проблеми, характерни за възрастта. Като родител вие помните тези преживявания, но също така знаете, че животът става по-лесен с времето и искате да сте до децата си, когато те преминават пред тези нови изпитания. Затова, мотивирайте тийнейджъра си да споделя!

Като се започне от часовете, прекарани в социалните мрежи и се стигне до чата с приятели, децата ви могат да започнат да се затварят за самите вас. За щастие, има начини да свалите тези бариери и да изградите силна връзка с децата в тийнейджърска възраст. Изграждането на доверие ще ви помогне да разрушите стените, които те издигат пред вас и да бъдете до тях, когато те имат нужда. Мотивирайте тийнейджъра си да споделя! Ето и няколко начина, които ще ви помогнат да изградите с децата си по-добра връзка.

 

 1. Интересувайте се от техните интереси

Проявявайте интерес към интересите на децата си, било то катерене или научно-фантастични романи. Музиката е особено важна, тъй като тийнейджърите са склонни да слушат музика по-често от това да гледат телевизия. Музиката също така дава добра представа за културата, в която детето расте. Тийнейджърите започват да изпробват нови начини да опознават себе си и е важно да ги подкрепяме, докато опипват почвата. Когато вие сте въвлечени в техните интереси, това ви дава още теми за разговор, в случай, че имате проблеми с комуникацията.

При това имайте предвид, че далеч не е нужно да се преструвате, че обожавате дейността, спорта, филмите или музиката, които  децата ви харесват. Идеята е да проявите интерес по такъв начин, че детето ви да се чувства комфортно, когато говори с вас за тези неща. Ако децата ви могат да говорят с вас за своите интереси, ще им бъде по-лесно да се обърнат към вас с въпросите, проблемите и притесненията, с които се сблъскват в живота си.

 

 1. Създавайте повече семейно време

През деня намирайте време за семеен разговор. Той не трябва да е официален. Напротив, създавайте възможности, чрез които да общувате с децата естествено, например като закусвате заедно или вечер организирате късна закуска, което е повод да се събирате. Отначало може да имате чувството, че го правите насила, но след време ще свикнете да се отпускате и да се наслаждавате взаимно на компанията на другите без стреса, причинен от срокове и графици.

Тийнейджърите може да отвръщат по-добре на разговор очи-в-очи, но сядането заедно на маса кара окуражава едно по-естествено общуване. Можете сами да откриете и други начини да събирате цялото семейство заедно. Правете разходки сред природата извън града, измисляйте начини за семейно прекарване на свободното време или за семейно спортуване. Като сте заедно навън, ще поддържате разговора помежду си, а ще имате и  огромния плюс от допълнителната физическа активност.

 

 1. Започнете разговор тактично

Тийнейджърите не обичат директния контрол, особено относно проблеми, свързани със страховете, през които преминават. Като родител, вие трябва да имате активен подход към детето, за да получите информация от него, без то да се чувства атакувано и да се затвори към вас. Вместо да го подложите на разпит как  е минал денят му, когато се прибере от училище,  можете да си поговорите за деня като цяло. Мотивирайте тийнейджъра си да споделя, като поддържате неангажиращ разговор. Още по-добре, насочвайте разговора към предавания, музика или филми, които то знае. Това ви дава теми за разговор, без да го карате да се чувства като на разпит. Ето примерни въпроси :

 • Какво мислиш за последния сезон на еди-кое-си шоу / филм?
 • Приятелите ти също ли се занимават с тези неща?
 • Хареса ли ти филмът, който гледа вчера? Защо?
 • Бяха ли прави тези родители или мислиш, че имаше по-добър начин да се развият нещата?
 • Ти как щеше да постъпиш в тази ситуация?

Децата ви си формират свои собствени представи по сложни въпроси, като например кое е социално-приемливо или къде минава границата за определено поведение. Като обсъждате поп културата и социалния им живот, ако сте внимателни, можете в речта на децата си да уловите знаци за техни собствени проблеми или притеснения. Знайте и обаче кога да спрете да ги притискате за още и още подробности, както и кога да настоявате за повече информация.

 

 1. Вземете максимума от рутинните задължения

Не можете да избегнете някои задачи, като това да закарате детето на училище, списъка със седмичните ви задачи или пазаруване на дрехи и училищни материали. Можете обаче да използвате това време по най-добрия начин. Ето няколко примера:

 • Шофиране:

  Малко неща са по-стресиращи от това да научите един тийнейджър да шофира. Механизмът на карането предлага нови възможности за общуване. Дискутирайте правилата на пътя, как детето се чувства, когато друг шофьор го „засече“ или дори различните типове автомобили, които срещате.

 • По време на каране:

  Тъй като не можете да гледате един в друг, докато единият кара, да бъдете заедно в колата често улеснява „свалянето на гарда“ и по-откровеното говорене по неудобни въпроси. Оставете разговора да протича естествено. Използвайте този шанс за да обсъждате по-лични неща, когато стане дума за такива.

 

 • Всекидневни задачи:

  Никой не обича да чисти банята или да разтоварва съдомиялната, така че добавяйте и някои забавни предизвикателства към иначе скучните домашни задължения. Може да се състезавате с тийнейджъра си кой ще изчисти една стая по-бързо. Победителят може да добие някакво специално право – да зададе какъвто въпрос поиска, да пуска музика по свой избор или друго.

 • Шопинг: Тийнейджърите са много по-чувствителни на тема какво носят. Шопинга с тях е шанс да видите какво е тяхното мнение за имиджа на тялото. Независимо дали имате син или дъщеря, е важно да говорите за „боди имиджа“ и за това как рекламите понякога изопачават истината и поставят непостижими стандарти, към които не трябва да се стремим.

Тийнейджърите се противят особено на неща, които им губят от личното време. Използвайте задължителните дейности, за да мотивирате тийнейджъра си да споделя. Понякога извършването на задачи, които не изискват особено съсредоточаване като чистенето на хладилника, пробата на панталони или някаква елементарна дейност в кухнята или ремонт вкъщи, може да вдигне психологическата бариера, която пречи на тийнейджъра да говори за себе си.

 

 1. Научете го чрез пример

Ако ви е трудно да накарате тийнейджъра си да се разкрие, служете му за пример. Говорете за деня си, как сте се справили в различни ситуации,  какво сте се надявали да свършите в конкретния ден. Когато е уместно, можете да включвате и собствените си преживявания от вашите тийнейджърски години. Децата имат нужда да разберат какви хора са  родителите им, затова не се страхувайте да говорите по трудни теми. Не трябва да им разказвате за всеки тъмен детайл от младежкото ви минало. Но трябва да бъдете честни, когато темата е трудна – секс, наркотични вещества,  алкохол или тормоз. Ако децата ви могат да разчитат на вашата честност, могат да ви доверят и собственото си бреме.

 

 1. Изслушвайте при всички положения

Може да сте имали изтощителен ден и да имате нужда от почивка, но ако тийнейджърът ви се обърне към вас с проблем или притеснение. Намерете време да го изслушате! Мотивирайте тийнейджъра си да споделя! Оставете за малко настрана собствените си грижи и проблеми и обърнете внимание на това, което ви казва детето ви. Когато тийнейджърите специално потърсят вниманието ви, критично важно е да се отзовете.  Може да имат нужда от съвет. Могат да се борят с домашното по математика или да искат да се разтоварят от страховете се относно конкретна  ситуация пред човек, на когото могат да се доверят.

Ако сте до тях, когато се нуждаят от вас, те ще могат да се обръщат към вас при всякакви проблеми. Не оставяйте вашите собствени проблеми да ви попречат в това да изслушвате тези на децата си. Ако те не могат да ви се доверят или не усетят, че вие наистина ги чувате, може да потърсят комфорт другаде.

 1. Бъдете разбиращи

 Ефективната комуникация започва с разбирането. Децата ви ще забележат, ако просто чакате да свършат, за да изнесете своята лекция, дадете съвет или нещо друго. Вместо да тръгвате веднага да си казвате своето, оставете децата да говорят и наистина слушайте това, което казват.

Избягвайте:

 • Шегуването: Може да използвате хумор, за да облекчите напрежението, но някои теми изискват да подходите сериозно. Шегата омаловажава самото преживяване, като кара тийнейджъра да мисли, че не приемате проблема му сериозно и се подигравате с него.
 • Изнасянето на лекции: Никой не иска да чуе лекция, а най-малко – тийнейджърите. Дайте им свободно пространство, преди да разгръщате своите идеи.
 • Прекъсването: Оставяйте децата да свършат с това, което имат да кажат, преди да ги прекъсвате със собственото си мнение и разсъждения.
 • Да ги съдите: Трудни теми, като пиенето и секса, се нуждаят от повече обсъждане, но преди да съдите тийнейджърите си, изслушвайте ги. Не прибързвайте с оценката и показвайте уважение.

 

 1. Подайте им ръка

Децата ви може да порастват, но вие все още можете да им помагате да водят своите битки. Вместо да искате да говорите с родителя на дете, което тормози вашето, напишете на учителя бележка или се включете директно. Предложете на детето си да мисли заедно с вас върху начини за решение на проблема. Съставете списък със „за“ и „против“ в дадена ситуация и научете детето си да търси само положителните решения.  Когато насърчвате една активна нагласа у децата си, вие им помагате да се отнасят по-критично в разрешаването на различни трудни ситуации.

Последно, не се предавайте, когато положението стане напечено. Децата ви се нуждаят от вас, дори да не го признават! Когато сте с тях  дори мълчаливо, им показвате, че ви е грижа за тях. Като родител вие имате правото да поставяте правила и да очаквате децата ви да ги следват. Все пак, важно е да изградите топла връзка с децата си, за да се чустват комфортно да идват при вас за съвет. Ако наистина ги слушате, можете да ги насочвате и подкрепяте, без да сте неразумни и натрапчиви.

Разгледайте нашите детски обувки.


виж още