Любопитни факти за човешкото стъпало

Човешкото стъпало е една от най-претоварените и подценявани части на нашето тяло. Краката ни правят толкова много за нас, а какво знаем за тях? Помислете: човек прави на ден около 8-10000 крачки. За един живот това прави четири пъти обиколка на земята. Стъпалото може да е скромно, но благодарение на сложната му конструкция ходим изправени – един от важните отличителни белези на човешкия род. Ето някои любопитни факти за стъпалото – интересни и забавни.

 

Piedo факти за стъпалото

 • Около ¼ от всички кости в тялото ни се намират в стъпалата.

Стъпалата ни имат общо 52 кости – по 26 всяко. Ако тези кости не заемат правилната си позиция, това се случва и с тялото. Тази сложна структура се поддържа от 33 стави, 107 сухожилия и 19 мускула и изпълнява различни движения. При раждането ни костите са основно хрущяли, пълното им втвърдяване настъпва към 21 годишна възраст. По-нататък, с годините стъпалото, подобно на останалата част от тялото ни, също се променя в резултат от различни фактори – увеличение на теглото, бременност, възрастови изменения, травми.

 

 • Стъпалата ни съдържат около 250000 потни жлези,

които отделят чаша влага всеки ден. Стъпалата съдържат повече потни жлези и сензорни нервни окончания на квадратен сантиметър от всяка друга част на тялото.

 • Изложба в Ирландия на сирене, произведено с бактерии от човешки крака

Топлите, потни крака създават идеален дом за бактерии. Те се хранят с нашите мъртви кожни клетки и произвеждат газове и киселини, излъчващи тези характерни миризми на краката. Бактериите очевидно също са добри за отглеждането на сирене. Изложба в Дъблин през 2013 г. показа разнообразие от сирена, направени от проби от бактерии, получени от човешко стъпало, подмишниците и коремен пъп. Изкусително! Облекчение е да знаем, че никой не е ял от тези сирена.

 • Човешкото стъпало е едно от местата в тялото с най-много гъдел.

Има причина за това: хората имат близо 8000 нерви в стъпалата и голям брой нервни окончания в близост до кожата. Ако имате гъдел на краката, това може да е добър знак: намалената чувствителност може да бъде индикатор за невропатия. Човешкото стъпало съдържа рецептори за болка, както и рецептори за допир. Гъделичкането може да засегне и двата вида рецептори. Затова вероятно на някои хора не им е приятно да ги гъделичкат по краката.

 • Ходенето е най-доброто упражнение за краката.

То подобрява циркулацията и контрола върху теглото, а с това и цялостното здраве. Последните проучвания показват, че движението като цяло дава положителен тласък на мозъчна дейност и води до подобряване на паметта, концентрацията и настроението.

 • Двете стъпала почти никога не са напълно еднакви, едното най-често е по-дълго от другото. Трябва да избираме обувки според по-голямото. А най-добре е да избираме следобед, защото през деня стъпалото увеличава обема си средно с 5%
 • При ходене, с всяко вдигане на петата, пръстите поемат около половината от теглото ви. Бегачите удрят земята със сила, равна на 2.5 – 3 пъти собственото им тегло
 • За един ден нормално ходене общото натоварване на краката може да достигне стотици тонове, което се равнява на натоварен с цимент камион.
 • За един живот човек изминава пеша над 160,000км – т.е. обикаля земята четири пъти.
 • Жените страдат около четири пъти повече от проблеми с краката в сравнение с мъжете. Това са дължи главно на обувките, които носят. По ирония на съдбата, западните жени започват да носят токчета, за да постигнат по-мъжествен външен вид: европейските мъже заимстват външния вид от персийските воини през 17 век и жените скоро последват примера.
 • Стоенето на едно място е много по-изморително, отколкото ходенето, защото едни и същи мускули се натоварват за по-дълъг период от време.
 • Неразположенията и болките в краката могат да бъдат първите признаци на по-сериозни болестни състояния. Човешкото стъпало отразява общото здраве, така че артрит, диабет, неврологични или нарушения на кръвообращението могат да покажат своите първоначални симптоми в краката.
 • Хората носят обувки отпреди хиляди години

Кога хората започват да носят обувки? Преди около 40 000 години, според проучвания от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, които анализират костите на краката от неандерталците и ранните хора. Пръстите на краката на нашите предци са били по-дебели и по-силни,  поради факта, че са вървели боси и е трябвало да се справят с всякакъв терен. Това е времето, когато археологическите записи показват изобилие от артистични и технологични постижения сред ранните хора. Включително и първите каменни инструменти, които може да са допринесли за производството на обувки. Най-старата запазена обувка, между другото, е на 5500 години и е намерена в арменска пещера, погребана в овча тор.

 • Големият пръст на крака е бил нещо като палец на крака.

Чрез захващане, този пръст е помогал на нашите предшественици да изкачват дървета и, когато са млади, да се хващат за майките си. Благодарение на съвременната наука, ако загубите палеца си, сега можете да го замените с пръст. Трансплантациите на пръсти са изненадващо обичайна процедура в наши дни.

 • Стъпалото носи свидетелства за еволюцията на двуногите

Учените изследват Homo naledi – образец, открит в южноафриканска пещера през 2013 г., който много изследователи смятат за нов човешки роднина. Homo naledi има крака, подобни на човешки, но с малко извити кости, които показват, че е изкачвал дървета. Възможно е именно Homo naledi да е започнал да експериментира с ходенето.

 • Размерите на стъпалата постоянно се увеличават

човешкото стъпало се удължава и разширява, за да поддържа допълнителното тегло. Според проучване от 2014 г. на Колежа по подиатрия във Великобритания, средното стъпало се е увеличило с два размера от 70-те години на миналия век. Тъй като хората са станали по-високи и по-тежки, краката отговарят чрез растеж. Като че ли много хора все още отричат факта, че краката им растат. Въпреки че търговците започват да реагират, като правят по-големи и по-широки обувки, половината от жените и една трета от мъжете съобщават, че купуват недобни обувки. Подиатрите твърдят, че за значителна част от проблемите с краката са виновни именно неподходящите по размер и ширина обувки , особено сред жените.

 • Има причина ноктите на дядо да изглеждат така

Някога чували ли сте някой да описва ноктите на нокътя си като “конски копита”? Тъй като остаряваме, ноктите на краката ни са склонни да се втвърдяват, което ги прави трудни за отрязване. Това се случва, тъй като ноктите на израстват все по-бавно с възрастта, с което се увеличава натрупването на нокътни клетки. Ударите по пръстите на краката, притискането на обувките също могат да причинят удебеляване, както и гъбични инфекции и периферни артериални заболявания, при които артериите се стесняват и намалява притока на кръв към крайниците.

 • Има световен Гинес рекорд за най-много подушени крака и подмишници

За миг бъдете благодарни за вашата работа! През 15-те години, когато Мадлин Олбрехт работи за лаборатория в Охайо, която тества продуктите на д-р Шол, тя е подушила повече от 5600 чифта крака и неизвестно колко подмишници. В момента Олбрехт държи световния рекорд на Гинес – да, това е категория – броят на подушени краката и подмишници.

Разгледайте предложенията ни за ортопедични стелки.


виж още