Лесни упражнения за глезените

Една от най-често срещаните причини, която пречи на хората редовно да изпълняват обичайните си упражнения са слабите, сковани и трудно подвижни глезени.

За щастие има лесни упражнения, които можем да правим у дома, така че да помогнем на глезените да останат гъвкави, без риск от наранявания и травми.

Активно извиване

Извийте глезена си нагоре, колкото се може повече и след това го опънете доколкото е възможно в шпиц. И в двете положения го задръжте за по няколко секунди, като повторите с всеки крак по 20 повдигания и изпъвания. Правете упражнението всеки ден, за да запазите краката си достатъчно подвижни. Ако имате отоци или болки в глезените правете упражнението внимателно и без излишно напрежение, при болезненост можете да сложите лед.

Завъртания наляво и надясно

Огънете крака си и започнете да правите въртеливи движения във всяка една от посоките. Първо правете външен кръг, а после вътрешен. При правилно изпълнение на упражнението е нормално да усещате леко напрежение.

Упражнения на стена

Застанете изправени пред стена, като поставите ръцете си на нивото и ширината на раменете. Направете крачка напред с десния крак, така че да застане на няколко сантиметра от стената. Преместете тежестта си върху този крак, като го сгънете в коляното. Опитайте се да не отлепяте пети от земята и бавно приближавайте тялото си към стената. Трябва да усетите силно опъване в мускулите на прасеца. Когато почувствате разтягането, задръжте в тази поза около 30 секунди. След това се върнете в изходна позиция и направете същото с левия крак. Повторете упражнението по три пъти с всеки крак.

Изпъване на пръстите на стъпалото

За да започнете това упражнение трябва петите ви да са на земята, а пръстите на краката ви да са опрени на стената. Противоположният крак е позициониран назад. Задръжте краката си изправени и изтласкайте тялото напред. Тялото трябва да е стегнато и изпънато като струна. Би трябвало да усетите силно разтягане в прасеца и свода. За по-силно изпъване, приближете петата максимално към стената като така ще промените ъгъла на стъпалото към нея. Ако ви е трудно, върнете петата назад, а пръстите свалете по-надолу. Задръжте в тази позиция за една минута и повторете упражнението по три пъти за всеки крак.

 

Разгледайте нашите предложения в категорията ортопедични обувки.

Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.


виж още