Колко време да носим ортопедичните стелки?

Веднъж усетили удоволствието и комфорта от носенето на ортопедични стелки, вероятно ще се запитате защо е било нужно да чакате толкова време, за да се възползвате от този лесен начин да подобрите качеството на живота си и да защитите краката си. Следващият въпрос е колко дълго издържат стелките и кога трябва да бъдат заменени с нов чифт.

 

Макар да няма строго определен график, жизненият цикъл на вашите стелки се свежда до две прости неща: как се чувствате и дали обувките ви са износени. Ако започнете да изпитвате същия дискомфорт, който сте имали без вашите стелки, значи е време за смяна. Това е и подходящият момент да проверите отново състоянието на краката си, за да определите най-подходящите стелки за вашето стъпало. Едни добри, усъвършенствани в технологично отношение ортопедични стелки като марката Lynco © на Aetrex трябва да издържат толкова дълго, колкото и обувките ви.

 

Имайте предвид, обаче, че износването зависи силно от начина ви на живот. Въпрос на здрав разум. Например, ако сте бегач,
трябва да проверявате по-често състоянието на обувките и стелките си. Добрата новина е, че има различни модели стелки за всичките ви обувки и дейности.

Преценете кога да подмените стелките си, като вземете под внимание следното:

  • Болка – ако имате някакъв вид болка, независимо дали е в гърба, стъпалата или глезените, може би е време да замените стелките. Не трябва да изпитвате болка в стъпалата, докато стоите, ходите, бягате или дори скачате с вашите стелки. Също така, краката ви не трябва да страдат от мазоли или кокоши тръни, които са знаци, че краката ви се търкат в обувките ви.
  • Употреба – следвайте това просто правило: колкото по-активни сте в ежедневието си, толкова по-бързо ще трябва да замените стелките си. Например, дейности като джогинг износват стелките по-бързо, отколкото ако ги носите всеки ден, докато сте на работа.
  • Износване или повреда – Разгледайте вашите стелки. Ако видите каквито и да било пукнатини, отчупени парчета или изтъняване от износване, е време да ги смените.
  • Обувки – Погледнете долната част на обувките си. Предназначението на ортопедичните стелки е да коригират деформациите на краката ви, включително стойката на тялото ви. Проверката на обувките ви ще покаже дали има признаци на неравномерно износване.

Ако не сте ги пробвали, от опит ще установите, че ползите от носенето на ортопедични стелки далеч надхвърлят разхода за
покупката им. Бързо ще почувствате огромната разлика в комфорта и поддръжката на стъпалата и цялото тяло. Ще можете да правите повече от това, което обичате и да изпитвате по-малко умора на краката, която понякога ви отчайва и води до  чувство за безпомощност.

И не забравяйте, че не всички ортопедични стелки са еднакви. В дългосрочен план е добре да инвестираме в най-доброто качество и марка с високи стандарти в бранша, като Aetrex, която е акредитирана от Американската медицинска подиатрична асоциация. За повече подробности вижте „Как помагат стелките Lynco“ и посетете aetrex.com.

 

Източник:  www.aetrexblog.com

 


виж още