Как да се справим с мускулните крампи

Много хора споделят, че получават мускулни крампи в долните крйници. Някои ги наричат “Charley Horses”.

И макар че причината за тях все още не е на 100% изяснена, съществуват някои мерки, които можете да предприемете, така че да ограничите тези неприятни усещания. Оказва се, че някои корекции в диетата, начинът на живот и включването на хранителни добавки могат успешно да помогнат.

Хидратация

Приемането на достатъчно вода е от основно значение за доброто състояние на целия организъм. Когато организмът не получава нужното количество вода той се обезводнява, а мускулите са склонни към спазми много по-често. Добрата практика показва, че за човек, тежащ около 90 килограма, количеството вода, което той трябва да изпие за денонощие е приблизително 3 литра.

Ако се занимавате с тежък физически труд или с интензивни тренировки, при които обилно се потите, за да поддържате електролитния баланс в тялото е препоръчително да пиете кокосова вода или електролитни напитки, без захар и изкуствени подсладители.

Гимнастика с разтягане

За да избегнете честите мускулни крампи мускулите ви трябва да са добре тренирани. Правете ежедневно упражнения за разтягане на мускулите на бедрата и прасците. Когато мускулите са напрегнати е много по-вероятно да получите спазми и схващания.

Хранителни добавки

Широко разпространено е схващането, че мускулните крампи се получават в резултат от недостиг на някои важни за здравословното равновесие на организма минерали като калий, калций и магнезий. Ежедневният прием на допълнително количество калций в доза  500-700 мг и около 250-350 мг магнезий, според специалистите, ще помогне на тялото ви да възстанови баланса си, а това ще намали честите спазми в мускулите.

За да възстановите нивата на  калий можете да включите в менюто си повече броколи, банани, картофи, домати, пъпеши, портокали и грейпфрути.

Топла вана

Вана с топла вода, с разтворена в нея английска сол, е чудесен начин за отпускане на мускулите и набавяне на магнезий. Особено полезна е тази процедура след интензивна тренировка и извънредни физически натоварвания. Тя ще предотврати успешно симптоми като болезненост и скованост в мускулите на следващия ден.

 

Разгледайте нашите детски обувки.

 

Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.


виж още