Как да постигнем по-добра семейна комуникация

Как да постигнем по-добра семейна комуникация, когато децата ви набързо хапват нещо за закуска, докато вие и половинката ви се приготвяте за работа.

Не сте разменили повече от 2 думи с когото и да било от тях, тъй като жестовете са по-ефикасни и бързи в обстановка, в която всеки бърза за някъде. Това се смята за нормален начин на живот. Може би близките ви намират трудности в това да разбират или помнят това, което казват другите, или пък не предлагат подкрепа на другите членове на семейството, която им е нужна.

Важно е да се обръща внимание на подобни неща. Подобрената комуникация със семейството спомага при правенето на домашната обстановка по-позитивна и по-малко негативна. Такъв извод се прави от проучвания, намерили директна връзка между качеството на общуването и удовлетворението в една връзка. Също така, липсата на добра комуникация често предизвиква семейни конфликти и остава емоционалната свързаност.

За щастие, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите качеството и честотата на комуникацията между членовете на семейството.

Обозначете време за семейството

Много е лесно да се отдадем на начин на живот, по който семейството прекарва малко – или дори никакво – време заедно. Особено когато родителите работят за дълги периоди от време и децата са заети с училище и странични занимания. Въпреки това е изключително важно да определите време за семейството. Децата ви трябва да го смятат за задължително, и да присъстват редовно, слагайки го на нивото на това да избягат от училище или да не посетят час при лекар.

Ако е нужно, премахнете някои вече планирани занимания, при които членовете на семейството не прекарват никакво време заедно. Така ще дадете място на такива, в които това се случва. Разбира се, слушайте отзиви и изисквайте взаимното съгласие на всички относно кои занимания трябва да бъдат спрени.

Имайте предвид, че отначало може тази инициатива да бъде посрещната зле от децата, главно порасналите. Няма как за една нощ да осигурите безпроблемното протичане на семейното време. Въпреки това, стига да сте внимателни при промяната на графика на семейството, то ще проявява интерес към всяка следваща обща среща. Също помага да направите това преживяване не само важно, ами и приятно.

Създайте семеен режим за комуникация

Друг начин всяка следваща среща да бъде очаквана радостно е да създадете семейни режими. Те трябва да са семпли. Например това да прочетете приказка на детето си преди лягане. Могат да бъдат и планувани, най-често може да се отдели една нощ всяка седмица или месец, в която да посетите филм или концерт, или друго забавно за семейството развлечение.

Тези режими помагат децата да имат чувство за подреденост в живота си. Това да чакат определено събитие периодично им помага да се отпуснат и да си създадат приятно чувство на нетърпение. Също така децата получават повече шансове за семейна комуникация.

Въпреки това, оставете това да се случи възможно най-натурално. Пробвайте различни неща и вижте кои са надеждни.

Хранете се заедно

Един начин да повишите общуването помежду си е да споделяте поне някои от яденетата си през деня. Най-добре е това да се случва ежедневно или в определен ден (например неделя вечер). Създаването на такава програма помага на членовете на семейството да очакват да споделят времето си заедно.

Един от главните плюсове на редовното хранене заедно е това, че хората са склонни да комуникират по-отворено и ясно в такива ситуации.

Позволявайте време насаме

Въпреки предимствата на груповата обстановка, важно е да отделяте време за лични разговори помежду си. Често хората се чувстват по-комфортно говорейки за важни за себе си неща по време на личен разговор, за разлика от общ.

Може да заведете малко дете на място, което е важно за него – например парк или щанд за сладолед. Така ще му помогнете да се чувства спокойно и отпуснато. Когато сте на такова място се старайте да задавете повече въпроси, към които трябва да се отговори с нещо различно от „не“ и „да“. Задавайте въпроси от рода на „Кое беше най-интересното нещо, което научи днес?“, вместо какво са научили като цяло или как е бил деня им. Всичко, което ги кара да се замислят е подходящо.

Също, старайте се да сте на разположение когато член на семейството се нуждае от разговор. Ако сте заети докато някой желае да говори с вас, отделете време това да стане по-късно.

Бъдете добър слушател

Най-важното нещо, което можете да направите е да сте 100% фокусирани на това, което близък човек обсъжда с вас. Един начин да сте сигурни, че това ще стане, е да изключите и игнорирате всички електронни устройства. Това включва телевизори, компютри и телефони. Лошата комуникация се случва когато човекът, на когото се говори е разсеян от едно от тези неща.

Също така, важно е добре да владеете това да се съсредоточавате повече върху това, което чувате, вместо това което казвате или това какво да кажете, когато разговорът поеме лоша посока. Много хора спазват правилото „80/20“, което гласи, че трябва да слушате през 80% от времето и да говорите през другите 20%. Разбира се, не е възможно в един разговор между двама души и двете страни да слушат толкова време, но е важно да имате предвид замисъла в правилото.

Когато другият човек приключи да говори, опитайте да перифразирате това което е казал, ако искате да видите дали сте разбрали правилно. Обратното също важи, тоест е добре да питате детето си да повтори това, което сте казали, за да сте сигурни в яснотата си.

Атакувайте проблема, а не човека

Ако има проблеми между членовете на семейството, дръжте вниманието върху проблемите, а не върху хората, които ги имат. Казано по друг начин, показвайте безусловна любов към човека, с когото комуникирате. Изразявайте притеснение относно действията му, както и бъдете точни в обясненията си защо дадено нещо ви притеснява.

Ако е нужно, изчакайте кратко време преди да говорите с детето си за определен проблем. Важно е да не изпускате нервите си когато обсъждате такова нещо и да внимавате да не прекратите изцяло комуникацията чрез поведението си. Позволете на детето си да обясни напълно мотивите и причините зад дадена постъпка, поемете информацията и обяснете как виждате ситуацията.

Показвайте обич и разбирателство

Добре е често да подкрепяте другите, за да създадете позитивни емоции с тях. Това включва да гледате детето си в училищна постановка или да му дадете да ви разкаже за процъфтяващата му кариера в даден спорт. Трябва да окуражавате децата си по време на трудни за тях периоди от живота.

Знайте, че критиките са абсолютно уместни. Просто показвайте, че зад тях стои обич и разбирателство и че близките ви хора са най-напред в ума ви, когато обсъждате притесненията си.

Поддържайте комуникация и чрез технологията

Макар, че е важно да държите технологията на страна когато общувате със семейството, можете и да я ползвате, за да сте в контакт във времена, в които нямате достатъчно комуникация на живо. Ползата на технология също помага, когато искате да поддържате връзка с децата си които заминават за университет или някъде далеч от вкъщи.

За да останат свързани, много семейства си създават семеен уебсайт. Различни членове на семейството могат да допринасят към него по различни начини. Може би синът ви иска да сподели снимки на колекцията си от камъни. Дъщеря ви иска да сподели някои стихове, които е написала. Това е чудесно място да черпите ентусиазъм и да споделяте цели, краткосрочни и дългосрочни.

Поддържайте добра комуникация със семейството

Въпреки, че подобряването на връзката със семейството изисква време и отдаденост, резултатът си струва всичко, което пожертвате, за да се случи. Така не само укрепвате връзката помежду си, но и между единия и другия родител и едно и друго дете.

По-нататък, добра полза от семейната комуникация е, че децата се научават как да общуват и извън семейството. Например с учители и приятели, а дори и с шефове, колеги и собствените им деца.

Разгледайте нашите детски обувки.


виж още