Как да отгледаме емпатично дете

Емпатията е едно от най-позитивните качества, които човек може да притежава. Тя е способността да можем да гледаме на нещата през перспективата на друг човек.

Да разбираме чувствата им, но и да ги споделяме. Най-добре казано, означава да отвръщаме на чуждите чувства с топлота, независимо от това как се чувстваме. Как да отгледаме емпатично дете?

Като родители ние искаме да отгледаме емпатично дете, което е топлосърдечно и мило. Както е с много неща, ние не се раждаме с тези черти. На тях ни научават, а родителите са първите учители и примери за децата си. За да се отгледа едно емоциално интелигентно дете – такова, чиято учтивост е мотивирана от емпатията – е нужен активен подход.

Да показваш емпатия не просто означава, че си добър човек.  Тази способност  бива възнаградена още от ранни детски години – от избягването на побойници до изграждането на по-добри отношения и връзки. Едно емпатично дете разбира, че това да удари някого, с когото си играе, наранява и двете страни както физически, така и емоционално. Емпатичният тийнейджър обмисля как въздействат на съучениците му нещата, които казва. Накратко, емпатичното дете осъзнава как поведението му има ефект върху другите и се стреми да е мило и разбиращо.

Проучване от 2014, публикувано в „Журнал на Детската Психология и Психиатрия“ гласи, че децата, които не показват основни признаци на емпатия до третата си година, включително като показват колебание да отговарят подобаващо на привързаност, могат да имат проблеми с поведението по-нататък. За щастие родителите могат да имат голям ефект при отглеждането на емпатично дете.

Що се отнася до ролята на родителите, изумително е каква промяна могат да провокират дори най-малките усилия. Всички хора са родени с капацитета да проявяват емпатия, но начинът, по който са отгледани е това, което определя дали ще го правят или не. Един родител трябва да има активен подход в това да учи детето си да проявява емпатия към другите и да се изразява по подходящ начин в социалната си среда.

Ето няколко стратегии, които биха оказали сериозно значение  за възпитанието на емпатично дете:

Показване на привързаност към детето си

Познат ни е старият съвет „Отнасяй се с другите така, както искаш те да се отнасят с теб“.  Ако искаме детето ни да бъде учтиво и да показва емпатия, то първата стъпка е ние да му даваме този пример и да се отнасяме така с него.

Не се ли опитва всеки родител да се отнася към детето си с обич и разбиране? Абсолютно, но понякога най-добрите ни убеждения не водят до емпатично родителство. Когато например децата им се ударят или се наранят, те може би не им позволяват да плачат и ги окуражават да се държат като „големи“ момчета или момичета. Вместо тази реакция, започнете с това да покажете емпатия и разбиране. Поставете се на мястото на детето си, за да разберете защо е разстроено и дали инцидентът е емоционален или физически. По-късно, след като му покажете, че го разбирате, можете да го окуражите да се изтупа и да се изправи отново.

Друг аспект на разбирането е това често да проверявате дали нещата с чувствата са наред. Най-важното е начинът, по който се справяме с чувствата си. Не казвайте на детето си, че начинът, по който се чувстват, е неуместен или грешен. Вместо това, осъзнайте как се чувстват и предложете помощ и насоки в това как да реагират подобаващо. Когато това се прави достатъчно често, показвате на детето си, че то заслужава емпатия и разбиране, и вероятността и то да показва такива качества, се увеличава.

Обсъждане на чувства

Хората, които показват емпатия, са доста наясно със собствените си чувства. Ваш приоритет като родител е да помогнете на детето си да разбере какво чувства в определен момент и да го вдъхновите да говори за чувствата си редовно.

Още от рано, когато говорите на детето си, използвайте основни понятия за чувства като „тъга“ и „щастие“. Когато расте, започнете да вмъквате и по-сложни чувства. Имайте за цел да говорите с детето си всеки ден за това как се чувства и не забравяйте да казвате същото и за себе си. Когато емоциите и чувствата станат редовна тема за разговор, то ще порасне с по-добро разбиране на неговите собствени такива.

Един чудесен начин да наблегнете  на важността на разбирането на чуждите чувства е да правите картички с чувства. Преглеждайте списания и подобни материали за снимки на хора, изпитващи различни чувства. Изберете основните чувства за малките деца и въвеждайте по-сложните за порасналите. Залепяйте снимките на карти от хартия и напишете съответното чувство на гърба. Показвайте всяка карта на детето си и го карайте да познае как се чувстват хората на снимките. Можете да го поощрите да демонстрира или изиграе емоцията си.

Демонстрация на въздействието на думите

Мнозинството от децата са научени от малки, че това да наранят някого физически е грешно. Много често обаче родителите забравят едно много важно нещо – как думите могат да наранят човек. Разбирането на това е ключова част от емпатията. Ето няколко експеримента, които можете да упражните с детето си, за да му предадете този урок.

Експеримент с ориз

Създаден от д-р Масару Емото, този експеримент визуално демонстрира силата на позитивните и негативните думи. Нужни са два малки буркана с капачки, перманентен маркер и достатъчно количество ориз за двата буркана. Надпишете един буркан с негативни думи и фрази като „Мразя те“ и „Ти си глупав“, а другия с позитивни, като „Обичам те“ и „Страхотен си“. Напълнете и двата буркана с ориз и ги затворете.

Поставете ги на отделни места вкъщи. Инструктирайте всеки, който мине покрай съответния буркан, да казва позитивните или негативните думи. Правете това в продължение на около 6 седмици. В този стадий накарайте детето да погледне двата буркана. Оризът в негативния буркан ще изглежда мухлясал и стар, докато този в позитивния ще изглежда най-вече свеж и нов.

Попитайте детето си защо оризът изглежда по тези начини. Също така, питайте го дали смята, че думите имат ефект над хората, и да поясни отговора си.

Провокирайте самодисциплина

Друга стъпка в изграждането на емпатия в характера на детето е това да го научим как да се справя по добър начин с некомфортни емоции. За да предприемете тази стъпка, започнете с това да обясните на детето си, че то може да се държи по начин, различен от този по който се чувства. Например, ако трябва да помогне на приятел, може понякога да се чувства демотивирано, но пак, независимо от това, може да го направи.

Най-общо казано, целта е детето да се научи да не си изкарва чувствата върху другите. Наблегнете на важността на това винаги да се отнасяме към другите с учтивост и уважение. Обяснете, че когато емоциите могат да ги надвият, има неща, които могат да им помогнат да се успокоят, като преценят ситуацията и потърсят ефективен начин да се справят с нея. Най-лесно е да седнат някъде, където е тихо и спокойно.  Децата могат да се научат и сами да си възпират и да си наложат пауза за момент в дадена ситуация. Важно е да помислят преди да действат – умение, което служи за цял живот.

Помогнете на детето си да изследва чужди перспективи

Не е лесно да разбираме чувствата на другите, когато ги приемаме като „другите“. Емпатията е главно умението да се поставяш “в чуждите обувки”, на мястото на другия. Но не е само това. Важното е да отвръщаш конструктивно и подобаващо на начина,  по който се чувстват хората около теб. Един начин да научим детето си на това е да посочваме герои от сериали, филми и книги и да го питаме как мисли, че се чувстват те.

За да отгледаме едно дете, което умее да съчувства и показва емпатия, трябва самите ние да се държим така. Наблегнете на изразяването на тези качества често. Когато правиш нещо в отговор на това как се чувства друг човек – например предлагането на помощ – обяснете действията си на детето си. Покажете му, че сте готови да помогнете на другите чрез показване на емпатия, когато е възможно. Включете и самото него в този модел като му предлагате да участва в доброволческа дейност, например помагането на възрастни хора или участие в благотоворителен маратон.

Също така демонстрирайте своята собствена самодисциплина. Покажете видимо на детето си как се справяте с различни емоции. Когато нещо ви ядоса – например друг шофьор на пътя – обяснете, че сте ядосани, но също обяснете, че другият човек може би има неприятен ден, така че ще направите компромис и ще проявите съчувствие.

Накрая

Отглеждането на емпатично дете, което е отговорно, си струва усилията  и може да бъде направено от всеки един родител. Понеже той е първият и най-влиятелен учител, стъпките, които предприема, могат да поставят началото на един начин на живот, в който присъстват емпатията и съчувствието. Ползата от такива усилия е голяма и никога не е твърде късно да се започне.

Като е спосбно на емпатия, детето ви ще е по-уверено в разбирането на собствените си чувства и ще ползва тази увереност във взимането на по-добри решения. То ще може да разбере и да се свърже с другите по-лесно и да се справя със стреса по-ефективно. Научаването на детето на тези ценности може да предотврати проблеми в поведението и да направи живота едно приключение, пълно с успех и щастие.

 

Разгледайте категорията ни детски обувки за момиче.


виж още