Как да изберем детските обувки?


Да изберем добри обувки за детето си е изключително важно, защото детските крака все още се развиват и растат.

 За да изберат детските обувки родителите трябва да обърнат внимание на много неща – коя марка да изберат, какви материали, каква е дължината на крачетата, каква е ширината им, формата им, колко активно е детето, кога, къде и колко дълго детето ще носи обувките.

Пазаруването на детски обувки може да бъде стресиращо изживяване и за деца, и за родители. Въпреки това, когато родителите са наясно с това какви обувки са нужни на детето им за определени период от развитието им, задачата става значително по-лесна. Като знаят кои фактори определят дали една обувка е добра, битката е наполовина спечелена още преди влизането в магазина. Kлючът е в добрата подготовка.

Естествените материали

Детските обувки трябва да са добре проветрени, гъвкави и да имат анти-бактериална защита. Техните крака се потят два или три пъти повече от тези на възрастните, тоест от огромно значение е да бъдат поддържани сухи, за да се избегне развитието на бактерии и гъбички, които водят до неприятен мирис на обувките и краката.

Най-добрите материали за детските обувки са естествените, например плат или кожа. Тези материали позволяват на краката да дишат, предотвратявайки влага и осигурявайки циркулация на въздуха в обувката, като по същото време предпазват краката от външната среда. Това дава възможност на децата да играят свободно, без да се образуват пришки, лоши миризми или какъвто и да било дискомфорт. Също така, обувките направени от естествени материали се променят и разширяват според промяната на краката през деня.

Синтетичните материали нямат тези свойства. Това води до пречки в дишането на краката, понеже обувките задържат влагата, образуват язви и позволяват на бактериите да се развиват.

детските обувки

Стелки

Веднъж на краката си, децата са сила, с която трябва да се справяме за дълги часове. Техните малки крака ще почнат да се потят съвсем скоро, ако няма достатъчно въздух в обувките при дълга употреба. Това потенциално може да доведе до гъбички и бактерии, причини за миризмата на обувките и краката.

Освен чрез гореспоменатите съвети, тези често срещани проблеми могат да се предотвратят чрез специални стелки с антибактериална защита, които предлагат допълнителен комфорт и поддръжка на детските стъпала.

За детската градина ли купувате обувки, за училище или за специален повод?

Всички обувки Froddo са анатомично оформени и колкото и време децата да прекарат в тях, ще се чувстват удобно.

Анатомичното ходило нежно поддържа свода на стъпалото и позволява правилното му развитие.

По отношение на стила и модела, оставете детето да избере само и бъдете готови да правите компромиси.

Измерване на стъпалата

Когато избирате обувки, освен марката, естествените материали, атрактивния дизайн, от първостепенно значение е правилният размер.

Обувките не бива да са нито много нито малки, нито прекалено големи. Идеалното разстояние между палеца и върха на обувката е 12 мм, което ще  позволи пръстите на краката да се движат свободно. Това е важно за правилното развитие на детските крака.

Ето един лесен метод за проверка дали в обувката има достатъчно място за крака на детето:

– Нека детето застане върху парче твърд картон (босо или с чорап)

– Очертайте формите и на двата крака

– Добавете по 12 милиметра откъм палеца

– Свържете контура и изрежете

– Поставете изрязания картон в обувката – ако влезе лесно, това означава, че обувката е с правилния за вашето дете размер

Проверете къде са пръстите

Можете да разберете дали обувката има достатъчно дължина, като напипате пръстите на детето. Кракът ще има достатъчно място, ако между палеца на детето (или най-дългия му пръст) и ръба на обувката има място да поставите пръста си. Също така проверете дали пръстите са свити докато са в обувката. Натиснете ги леко надолу с една ръка и се опитайте да усетите колко далеч ще стигнат с другата ръка. Винаги мерете и двата крака.

Колко често трябва да се проверява размерът на стъпалото и обувките?

Възраст на детето                               Препоръчителна проверка              

1-2 години                                             на всеки 2 месеца

3-4 години                                             на всеки 4 месеца

5-6 години                                             на всеки 6 месеца

Широк или тесен крак?

Докато са малки, краката на детето са по-пухкави , но тъй като растат бързо, те се развиват различно. Някои имат висок свод, други – тясно стъпало. Обувките Froddo предлагат разнообразие от модели както за тесни, така и за широки стъпала. За да изберете  обувки с подходяща ширина, може детето да пробва различни модели.  Froddo предлага различни колекции обувки за деца от всички възрасти (размери от 17ти до 40ти).

Още съвети за купуване на детски обувки:

  1. Обувки, които не са с правилния размер могат да навредят на детските крака. Затова е важно краката на детето да се измерват преди всяка покупка.
  1. Не подарявайте и не вземайте вече носени детски обувки. Обувки, които са пасвали перфектно на краката на едно дете, не следва, че ще са подходящи и във форма за друго.
  1. Обърнете внимание на ходилото в областта на петата. Най-често децата износват задната част на обувката преди още обувката да им умалее. Ако едната обувка е по-износена от другата, това означава, че е добре да отидете с детето за консултация при ортопед .
  1. Задължително взимайте детето с вас, когато отивате да му купувате обувки. Нека детето каже дали му е удобно, защото всички обувки се усещат по различен начин.
  1. Измерете и пробвайте обувките и на двата крака. Винаги купувайте обувки, които съответстват на по-големия крак (стъпалата рядко са с еднакъв размер). Често по-големият крак е от обратната страна на ръката, с която детето пише.
  1. Ако купувате обувки, които детето ще носи с чорапи,  уверете се, че ще ги пробва с чорапи.
  1. Перфектното време за покупка на обувки е в следобедните часове, когато краката са малко по-подпухнали.
  1. Когато се пробват обувките, е важно детето да се изправи и да направи поне няколко крачки с тях.

 

 


виж още