Как да избера правилния размер обувки?

Как да избера правилния размер обувки е много важен въпрос!

Една от най-честите грешки, които правим е, че сме склонни да си купуваме по-малки обувки. Тук ви предлагаме съвети, които ще са ви полезни както при покупка в магазин, така и при пазaруване онлайн. Как да избера правилния размер обувки?

Около три-четвърти от всички хора носят неподходящ за тях размер или ширина. Този факт също има значение за проблемите, които възникват със стъпалата. Докато почти всички се раждат с правилно развити стъпала, с напредването на възрастта делът на хората с проблеми с краката расте. Стъпалото е много сложна структура. Подобно на останалата част от тялото ни, то също се променя с годините в резултат от различни фактори – увеличение на теглото, бременност, възрастови изменения, травми.

Препоръчваме да имате предвид следното при покупка на обувки:

  • Възможно е от дадена марка да носите един размер, а от друга марка – друг.

Различните производители имат различни стандарти. Пробвайте или използвайте таблици за размери, преди да вземете решение. Вслушвайте се в съветите на консултантите.

  • Това, че при проба обувките ви стават не винаги е доказателство, че са с точния за вас размер и ще са ви удобни по-късно.

Уверете се за следното:

Покупка в магазина:

Обувките трябва да са ви удобни още в магазина. Не очаквайте да се “очупят”, разтъпчат, да увеличат размера си, за да ви станат удобни по-късно. Докато кожата може да се отпусне на ширина, дължината ще си остане същата.

При проба правете така:

  • Изправете се и избутайте крака колкото може по-напред към върха на обувката. Опитайте да пъхнете пръста си зад петата. Ако успеете, значи размерът е добър за вас.
  • Ходенето е различно от стоежа прав. Имате нужда от малко място, за да дадете възможност на стъпалото да се свива и разтяга при ходене. Обувките не трябва да ви хлопат, но не трябва да са и точно по крака ви. В противен случай едни добри обувки могат да ви причинят дори болка, а причината да е единствено тази, че са по-малки, отколкото ви е нужно. Ако нямаме наличен нужния Ви размер от предпочитания от Вас модел, няма да Ви поощрим да купите по-малкия. Ако се вслушате в този съвет, краката ви ще ви бъдат благодарни.
  • Дори в рамките на една марка значение имат моделът и материалът. От даден модел може да ви пасва даден номер, но от друг – с по-широка или по-тясна зона за пръстите, изработен по друг калъп или от друг материал, да ви е нужен половин или дори един номер разлика.

Покупка онлайн 

  • За да проверите наличността на даден модел и за да можете да поръчате, изберете последователно от падащото меню първо размер (изберете размер), след което ширина (изберете ширина). 
  • Ако поръчвате онлайн и не сте сигурни за размера и ширината:

• ползвайте таблиците с размери и съвети:

Таблица размери–  жени и мъже

• Свържете се с нас тук . Ние ще ви помогнем в избора.

• Ако получите обувките и установите, че са ви твърде стегнати или нямате никакво място зад петата, по-добре ги сменете веднага.


виж още