Как да възпитате у детето добри обноски на масата

Има много уроци, които родителят трябва да предаде на детето относно поведение, добри обноски и правилно държание. Един от най-основните и обществено значими е урокът за обноските на масата. Това може да означава дете започнало училище да яде с правилния прибор, тийнейджър да не използва телефона си на масата или прохождащо дете да не издребнява до края на яденето.

Такива основни социални умения по време на хранене ще са полезни на детето ви през целия му живот. Независимо дали обстановката е обществено събитие, училищна столова, ресторант или бизнес среща, добрите обноски на хранене правят силно впечатление на другите присъстващи. Освен това прави времето за хранене значително по-спокойно за родителите.

Добри обноски на маса не означава само държането на нож и вилица. Доброто възпитание включва:

  • Добро цялостно поведение
  • Показване на добри разговорни умения
  • Показване на учтивост към другите
  • Използването на етикет („моля“, „благодаря“ и т.н.)
  • Подходящи обноски на хранене (използване на нож и вилица, дъвчене само със затворена уста и други)

Всички тези малки жестове ще се предават като по-големи действия дълго след като сте приключили с яденето.

Имайте предвид възрастта на детето 

Както знае всеки родител, децата имат различни характери, умения за учене и воля да направят каквото се иска от тях. Всяко дете си има индивидуален начин на учене и на някои малки деца трябва да се напомня, че има правила. Тук са някои начини на поведение характерни за различните възрасти. Те включват:

Бебета

Децата схващат бързо и могат да се научат на нещо дори в този момент на развитието си. Ако родителят държи да бърше устата на детето, той насажда в съзнанието му, че лицето му трябва да бъде чисто, когато то се храни.

Прохождащи

Търпението е ключът към усмиряването на тези енергични немирници. Постоянното напомняне и следенето са нужни на тази възраст. Позитивното отношение и бързо сервираната храна ще помогнат на детето да не се изнервя. Това е идеалното време да го научите да казва „моля“ и „благодаря“.

Предучилищна възраст

На тази възраст децата трябва да се научат правилно да използват чашите, чиниите и приборите. Родителите трябва да имат предвид, че обикновено това е възрастта, в която децата започват да проявяват злоядство . Цветните чинии с рисунки на животни или други интересни сервизи могат да бъдат използвани за разсейване на вниманието на децата.

Ученици

В този си период, децата трябва вече да следват етикета за поведение на маса. Това включва да не държат телефон и да не носят шапка на масата. Някои деца са готови да помагат с къщната работа около храненето – да сложат или да вдигнат масата, да измият чиниите и т.н. Това възпитава у тях чувство за отговорност за приготвянето на трапезата и почистването след хранене.

По-големи деца

След години възпитание и наблюдаване на вашия добър пример, тийнейджърите не би трябвало да се нуждаят от напомняне, за да се държат прилично. Въпреки това, във века на технологиите може да ви бъде трудно да ги накарате да оставят телефоните/таблетите си настрана. Споровете могат лесно да бъдат решени като устройствата на всеки от масата се сложат настрани или в друга стая.

Упражнявайте у дома

За всеки урок и постижение е нужна практика. Най-добре е да се упражнявате с детето си у дома, за да се уверите, че няма да пречите на никого. Може да работите върху различни неща, да научите детето на етикет и добри умения за разговор. Колкото повече се вкорени това поведение в детето, толкова по-вероятно е да му стане втора природа.

Изберете правилното място

Ресторанти, които са пригодени често да сервират на деца са най-подходящи за първите излизания навън. Те дават подходящи за деца чаши, рисунки и моливи за оцветяване, за забавление на малките. Менюто им обикновено включва бързи за сготвяне храни, за да чакате минимално и децата да не издребняват. Този тип ресторанти често предлагат и високи детски столчета, както и специални седалки за удобството на малките.

Възпитайте основните умения

Последователността и повторението са много важни, когато децата се учат на обноски и учтивост. Родителите трябва да проявяват търпение и постоянство, докато това поведение не се насади в детето и не се превърне в навик. Тези практики могат да бъдат поднесени на детето на подходящата възраст и да бъдат пригаждани към него, когато то расте и се развива.

Миене преди ядене

Подчертайте важността на външния вид на вечеря. Това включва вечерянето с чисто лице, ръце и дрехи. Това ще се предаде като самоуважение и грижа към собствената лична хигиена при децата.

Подаване на ръка

Важно е децата да бъдат склонни да помогнат на другите за социални (дори ако другите са само семейството) задължения като вечерята. Това ще ги научи да се интересуват от нуждите на другите и да уважават работата свършена от някой друг за тях.

Правилното седене на маса

Прекомерното въртене, сядане настрани и стоене прав на стола трябва да бъде обезкуражавано. На по-големите деца трябва да се напомня да не се люлеят на задните крака на стола, да не държат лактите си на масата (докато не се нахранят) и да не се навеждат изцяло над чинията си.

Използването на салфетка

Правилното използване на салфетка и платнена кърпа включва няколко неща. Те са: държането на платнената кърпа в скута, използването й само за бърсане на устата, не за духане на нос, поставянето й обратно в скута, а не на масата след употреба и оставянето й на стола, когато се напуска масата по каквато и да било причина.

Кога започва храненето

 За да се затвърди семейната или груповата етика/груповия характер  на храненията е важно да научите детето да чака другите преди да започне да яде. Напътствията трябва да гласят, че храненето не може да започне, докато всички присъстващи не са на масата и нямат храна пред себе си. Обикновената вежливост би включила и да се благодари на домакина за храната и да се изчака той/тя да започне първи да се храни.

Изисканото хранене

Когато едно дете разбере смисъла на бавното ядене, малките хапки и наслаждаването на храната, тези уроци ще допринесат за здравословен начин на хранене през целия му живот. Малките деца често се лигавят и има нужда поведението им да се обезкуражи; например когато натъпчат устата си с твърде много храна наведнъж или говорят с пълна уста, сърбат или се оригват и друго неподходящо за маса поведение.

Общуване с другите

Времето за хранене дава възможност на децата да развият уменията си за разговор. Това означава децата да се отворят и да говорят за новини, които имат за вас, да говорят за приятелите си, да споделят преживявания от училище или да обсъдят нещо интересно. Тази практика научава децата на добри социални умения като: да отговарят на въпросите на възрастните по приятелски начин, да поддържат зрителен контакт с другите на масата, да не прекъсват хората и да избират подходящи теми за разговор.

Учтивост и уважение

Добро време за практика са семейните или приятелски събирания, където е необходимо да помолите някого да ви подаде нещо. Учете детето да не се пресяга, да казва „моля“ и „благодаря“ и да моли човека най-близо до предмета, който детето иска, да му го подаде.

Познаването на приборите

Малките деца ще имат по-висока самооценка, когато могат да боравят с прибори. Когато постъпят в училище, те трябва вече да знаят как и къде се поставят приборите на масата, за какво и в каква последователност се използват. На по-малките е хубаво да се напомня да не размахват приборите и да не ги хвърлят. По-късно трябва да се научат да опират ножа на чинията и да го оставят вътре заедно с вилицата, когато приключат.

Положително отношение

Научаването на това изисква да има ясни правила, които детето да следва. Необходимо е да му се каже, че не е задължено да изяде всичко, но трябва поне да опита сервираното. Обяснете, че грубите коментари са болезнени за готвача и че мрънкането и оплакването не са добре дошли. Учете ги да се държат позитивно, когато пробват нещо ново. „Благодаря“ трябва да се каже, когато се сервира храната, независимо дали смятат, че ще им хареса или не.

Използването на технологии на масата

Позволяване на телефон/таблет на масата по време на хранене отнема от семейната общуване и контакта между хората, който се случва по време на обяд/вечеря. Обяснете, че устройства като телефон, таблет и музикален плейър не са предназначени за масата. Това правило трябва да бъде установено и да се следва от всеки член на семейството.

Показване на учтивост след хранене

Вдигането на собствените чинии и предлагането на помощ за почистването след хранене са част от основния етикет за добри обноски. Последно, детето трябва да се научи да бута стола си към масата, когато всички приключат и станат.

Благодарене на домакина

Благодарността към домакина или този, който е приготвил храната и оценяването на труда му винаги е знак за добро възпитание, независимо от ситуацията. Това е малък жест, който говори много на готвача и показва, че е оценено времето, което е посветил да приготви храната.

Бъдете търпеливи

Важно е да проявите търпение когато учите едно дете на добри обноски. Най-добрата стратегия е да възпитавате нещата едно по едно, за да не се обърква и затруднява детето. Всички възможни проблеми трябва да бъдат преодолявани със спокойствие, като кротко поправяте грешките на детето вместо да го излагате или да му викате за да го поправите. Чрез упражняване и положително отношение, добрите обноски ще станат втора природа на детето ви.

Бъдете отличен пример

Децата учат повтаряйки най-близките си влиятелни хора, които са родителите и по-големите братя и сестри. Ако те имат добри обноски, децата много по-лесно ще прихванат техните навици на масата и по-бързо ще научат правилата. Продължавайте да упражнявате добри обноски на масата и детето ще последва вашия пример.

Яденето е действие, което извършваме всеки ден и често в компанията на семейството си, приятели или колеги. Добри обноски са съществена част от социалното развитие и комфорта на децата.

Тези обноски научени у дома от ранна възраст ще дадат увереност на детето, че може да се справи с всякакви ситуации включващи хранене, без да се страхува, че ще се изложи.

В края на краищата, възпитаването на обноски у децата е подарък, който ще им служи добре в живота.

 

Разгледайте предложенията ни за бебешки обувки.


виж още