Какъв тип е вашият свод и от какво се нуждаете

Определянето на вашия тип свод е важно, защото хората с  плоскостъпие имат съвсем различни потребности по отношение на обувките от тези с висок свод. С помощта на компютърната диагностика на стъпалото в магазини Piedo, можете бързо да научите какъв тип е вашият свод. Да познавате стъпалата си и техните нужди ще ви улесни в избора на обувки и стелки, с които да се чувствате добре през целия ден.

Нисък свод (плоски стъпала)

Не се притеснявайте! Около 20% от хората са с нисък свод, в добра компания сте!

Тези стъпала са по-гъвкави и податливи, сводът е слабо оформен. Поради падането на свода стъпалото може да допира пода почти изцяло. Затова и обикновено отпечатъкът при компютърна диагностика показва стъпалото в почти цялата му площ. Повишената гъвкавост на стъпалото може да доведе до свръхпронация – глезените се извъртат навътре, а петната кост навън. Биомеханичният дисбаланс, често свързан с плоскостъпието, може да причини болки в петите, болки в свода, плантарен фасцит или кокалчета, а също и болки в коленете, кръста и гърба. Вие имате нужда от поддръжка на свода, а в случай на свръхпронация – от повдигане на петата с вграден в стелката супинаторен клин, който да изправи глезена и петата и да балансира стойката ви. Едно от най-важните изисквания към обувките ви е здрава опора на по-широка основа и твърд заден форт, който да стабилизира глезена и да контролира пронацията. Добрата новина е, че с добре подбрани обувки и стелки, можете да постигнете подобряване на стойката на тялото, да се предпазите от  болки и травми и да водите активен и пълноценен живот.

 

Среден свод

Около 60% от хората са със среден свод, в добра компания сте!

Тези стъпала най-често са биомеханично ефективни, те са умерено гъвкави и сводът е ясно оформен. При диагностика стъпалото оставя отпечатък, равен на около половината от зоната на свода и ясно очертани предна част и пета. При хора със среден свод са възможни болезнени състояния, като болки в петите или възглавничките и те са най-често свързани с пренатоварване и носене на неподходящи обувки. Вие можете да се погрижите отлично за вашите стъпала, като им осигурите допълнително омекотяване, поглъщащи удара стелки и обувки с добра поддръжка. Те ще ви предпазят от травми и ще ви помогнат да водите активен и пълноценен начин на живот.

 

 

Висок свод

Не се притеснявайте! Около 20% от хората са с висок свод, в добра компания сте!

В сравнение с останалите, стъпалата с висок свод са най-малко гъвкави. Компютърната диагностика показва отпечатък основно на петата и възглавничките и малко от зоната на свода, поради факта,че сводът е с по-голяма извивка и има малък допир със земята. В резултат натоварването на петата и възглавничките е по-голямо. При ходене и тичане стъпалата ни поемат най-много от удара върху земята. С високи сводове вие имате по-малка повърхност, която да поеме този удар, затова възглавничките и петите ви са подложени на повишено натоварване. Това може да причини болки в петите, напрежение в свода, плантарен фасцит, омазоляване, деформитети на пръстите. Добрата новина е, че с добре подбрани обувки и стелки, вие можете да осигурите допълнителна опора на свода, за да се разпредели натоварването върху по-голяма площ и да облекчите претоварените зони. Стелките трябва да осигурят добра поддръжка на надлъжния свод, да облекчат напречния свод чрез допълнителна метатарзална поддръжка и да имат отлични омекотяващи и шок-абсорбиращи свойства.


виж още