Защо е важно да носим комфортни обувки?

Експертите са единодушни, че изборът на комфортни обувки е от съществено значение за това как ще се чувства цялото тяло.

 

Случва ли ви се често, щом се приберете вкъщи, първата ви мисъл да  е да се пъхнете в меките пантофи, да разтриете стъпалата си или просто да походите боси? Една трета от мъжете и повече от половината от жените носят неподходящи или вече износени обувки, които рядко пасват добре на стъпалата им.

Да се обуете в точно в определени обувки на всяка цена, дори ако са ви тесни или ви убиват, носи рискове. Ако все пак го направите, добре е да е за кратко, защото може да предизвика някои болезнени промени в стъпалата.

Когато сте с неудобни обувки стъпалата ще ви болят, ще се уморявате по-лесно и цялото ви тяло ще страда.
Неправилно подбраните обувки оказват пряко влияние върху гръбначния стълб, често болките в гърба и спазмите в мускулите са вследствие именно на това. Ще се чувствате отпаднали, ще се движите по-трудно, ще ходите по-бавно и с по-малки стъпки. Това е резултат от липсата на място в обувките, в които стъпалата ви се движат по време на ходене. Наред с това могат да се получат редица деформации на пръстите и ноктите, както и болки в петите, често и мазоли. 

Някои от най-често срещаните проблеми, причинени от използването на неподходящи обувки са:

 • Деформация на пръстите на краката, която е особено болезнена и често е трудна за лечение. Такива деформации са кокалчетата на краката (халукс валгус) и пръст-чукче.
 • Мехури (мазоли), които са се образували от триенето на кожата на стъпалата в тясната обувка.
 • Триене, възпаление и скъсяване на ахилесовото сухожилие.
 • Болки в мускулите на прасеца и в коленете.
 • Конструкцията на тесните обувки не позволява кръвта в стъпалата и глезените да циркулира свободно и спомага за образуването на отоци.
 • Болки в сводовете на стъпалата и възпаление на плантарната фасция. Това възпаление се нарича плантарен фасциит.
 • Врастнали нокти носенето на обувки, които са твърде тесни в областта на пръстите могат да причинят врастване на ноктите, което е често срещано и много болезнено състояние.  

Понякога отнема време да осъзнаем, че за да сме в добра форма, е важно да обърнем внимание на краката си. Тогава започваме да се стремим да съчетаваме стила, който предпочитаме с грижа за нашето здраве.

Удобните и добре подбрани обувки имат съществено значение за това как ще се чувства цялото тяло. Защо е важно да носим комфортни обувки?

 • Те стабилизират петите, предпазват глезена от извъртане навътре или навън  и поддържат стъпалото и глезена в правилна позиция и стабилни при стъпване;
 • Омекотяват удара и натиска върху стъпалото при стоене и ходене;
 • Предотвратяват образуването на кокалчета, пришки и мазоли, като осигуряват достатъчно място в зоната на пръстите;
 • Предпазват от триене и нараняване деликатните зони на стъпалото;
 • Подобряват стойката на цялото тяло, което намалява напрежението и риска от болки в колената, бедрата и гръбначната област;
 • Допринасят за баланса на мускулите, което подсилва връзките и сухожилията, намалява общата умора на тялото и подобрява телесния тонус.

В магазини Пиедо ще ви предложим модерни и напреднали в технологично отношение продукти, които ще ви помогнат да водите един по-здравословен и пълноценен начин на живот.


виж още