Домашни рецепти за сухи и напукани пети

Всички обичаме лятото, топлото време, плажовете, приятните мигове на отмора с приятелите. Но често това време е съпроводено и от едно малко, но доста притеснително неудобство. Изложени на преките атмосферни влияния, стъпалата лесно загрубяват, кожата им става суха, а петите се напукват от ежедневното ходене по сандали и джапанки. Това “наследство” често ни остава за спомен през есента и зимата, макар да сменяме сандалите със затворени обувки. Но като всяко друго уравнение и това има решение, така че да имаме меки и гладки пети през цялата година.

Ето няколко съвета за сухи и напукани пети:

Защо петите се напукват?

  • Когато ходим с отворени обувки или сандали обикновено го правим боси, а това увеличава триенето, в резултат на което стъпалата се опитват да си създадат оптимални условия при стъпване. Така по тях се натрупват участъци с по-дебела и загрубяла кожа, която влиза в ролята на предпазен щит срещу прекаленото триене. Ако вашите стъпала са склонни към подобни защитни реакции, сменяйте по-често обувките. Избирайте модели, в които да можете да носите търлъчки или къси чорапи, обувайте се с меки и подплатени чехли, когато сте у дома. Ако планирате планински преходи или екскурзии сред природата, най-добре изберете удобни маратонки, които носете задължително с чорапи.

Как да си помогнем?

  • Пийте достатъчно вода, за да бъде кожата ви добре хидратирана. Добре е да приемате поне по 1.5-2 литра вода, а през лятото дори и повече. Когато пиете кафе или газирани напитки, задължително увеличете количеството на обикновената вода, тъй като по същество тези напитки имат дехидратиращ ефект.
  • Здравословните мазнини са от съществено значение за доброто здраве на кожата. Забравете за чипсовете, бургерите, полуфабрикатите и готовите храни. Мазнините, които ще помогнат на кожата ви са тези, които се съдържат в авокадото, кокосовото и маслиновото масло. Ненаситените мазнини подхранват тялото ви както отвън, така и отвътре, в това число и кожата на стъпалата ви.

Дълбоко почистване на краката:
Накиснете краката си в подходящ съд (най-добре дълбок леген) със следния разтвор:

  • една чаша морска сол
  • две капки масло от лавандула
  • две капки масло от чаено дърво
  • две капки евкалиптово масло
  • две капки масло от лайка

Температурата на водата е добре да е около температурата на тялото или градус-два повече. Разбъркайте разтвора до пълното разтваряне на солта и накиснете краката си за 15 минути, след което ги подсушете старателно със суха мека кърпа, особено между пръстите и в гънките.

  •  С помощта на четка, ексфолирайте пети и глезените. Започнете от областта на глезените и с кръгови движения търкайте до върховете на пръстите си, като минете през горната и долната част на краката. Може да използвате и пемза. Материалът, от който е направена четката не бива да е твърде груб, тъй като има риск да нараните кожата на стъпалата и така да си причините повече вреди, отколкото ползи.
  • Много важно е след горните две процедури да намажете стъпалата си с дебел слой крем или лосион, като по възможност го оставите да престои поне 10-15 минути върху кожата. След това го забършете с топла кърпа. Най-добре е да правите тази процедура вечер преди лягане, а за още по-добър ефект можете да обувате меки памучни чорапи, които ще подсилят ефекта от ексфолирането и хидратирането.

Разбира се, най-добре е да се предпазим от даден проблем, отколкото да търсим начини да се отървем от него, затова най-добре да полагаме редовни и навременни грижи не само за кожата на стъпалата си, а изобщо за здравето си.

Разгледайте нашите предложения в категорията ортопедични обувки.

Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.


виж още