Грижата за стъпалата при диабет

Диабетът е сериозно заболяване, което може да се развие поради липса на производство на инсулин в тялото или поради невъзможност инсулинът в тялото да изпълнява нормалните си функции. Погрижете се за стъпалата при диабет.

Диабет е състояние, което изисква всекидневна грижа за стъпалата. Изборът на подходящи обувки и стелки, както и спазването на прости правила са важни елементи от тази грижа.

Инсулинът е субстанция, която се произвежда в панкреаса (задстомашната жлеза).

Диабетът се класифицира в два основни типа – тип 1 и тип 2. Тип 1 често се нарича захарен диабет, започващ в млада възраст и обикновено се свързва с наследственост. Захарен диабет тип 2 обикновено се развива при възрастни и се характеризира с повишени нива на кръвната захар. Среща се често  при хора с наднормено тегло или с неправилен начин на хранене.

С диабета са свързани много усложнения. Той уврежда кръвоносните съдове и нервната система, като засяга много органи като очи, бъбреци, крака и стъпала. Хората с диабет трябва да обръщат на краката си специално внимание.

Невропатия

Състоянието стъпалата при диабет се развива като комбинация от много фактори, включително слаба циркулация и невропатия. Диабетичната невропатия може да причини липса на чувствителност или загуба на способност за усещане на болка, топлина или студ. Диабетиците, страдащи от невропатия, могат да имат малки порязвания, одрасквания, пришки или рани, които, поради липса на чувствителност, могат да не забележат. Ако тези малки наранявания, бъдат оставени без да се лекуват, възможно е да се стигне до загнояване и дори до ампутация.

Невропатията може да причини също деформации като буниони и деформирани пръсти.

Много важно за стъпалата при диабет е да се вземат всички мерки за предпазването им от нараняване. Заради последствията от невропатията, ежедневното проверяване на стъпалата е критично важно. Вземането на превантивни мерки в грижата за краката може да намали риска от сериозни болестни състояния на стъпалата.

Слаба циркулация

Диабетът често води до периферно васкуларно заболяване, което забавя циркулацията на кръвта. При това състояние, има стесняване на артериите, което често води до значително намалена циркулация в долната част на краката и в стъпалата.  Слабата циркулация допринася за възникване на проблемите на стъпалото,  намалявайки нивото на кислород и храненето на кожата и другите тъкани, като предизвиква трудно лечими увреждания. Слабата циркулация може също да доведе до отичане и сухота на стъпалото. Профилактиката от усложнения за стъпалото е критична за хората, страдащи от диабет, тъй като слабата циркулация затруднява лечението и може да се стигне до язви, инфекции и други усложнения.

Лечение и превенция

Ортопедичните средства играят важна роля в грижата за стъпалата при дибет, така нареченото “диабетно стъпало”. Препоръчителни са ортезите изработени с Plastazote пяна, материал номер едно за предпазване на нечувствтелното диабетно стъпало. Plastazote е материал, който поема точките на натиск , като се оформя според топлината и натиска. Като се оформя според стъпалото, Plastazote осигурява удобство и защита, необходима в грижата на стъпалата при диабет. Затова на диабетици се препоръчват обувки, изработени с Plastazote. Обувките за хора с диагностициран диабет, също трябва да осигуряват следните предимства:

 •     Зона за пръстите с достатъчна височина и ширина, която да осигури на пръстите достатъчно пространство.
 •     Подвижни стелки, за да се осигури точно необходимото пространство за крака и да се даде възможност да се поставят допълнителни ортези при необходимост.
 •     Ходила със заоблена форма, които да намалят напрежението в зоните най-податливи на болка, най-забележимо в зоната на възглавничките на стъпалата.
 •     Твърдият заден форт осигурява необходимата поддръжка и стабилност.

Ако Вие имате захарен диабет, трябва да бъдете особено внимателни към всеки проблем с Вашите стъпала. Много важно за диабетиците с невропатия е да се предпазват от нараняване и да пазят краката си здрави. Ако имате диабет и усетите проблем със стъпалото, веднага се консултирайте с Вашия лекар.

Диабетът и грижата стъпалата при диабет

Подходящите обувки са особено важни за хората с диабет, защото те са склонни към проблеми като загуба на усещане в краката, промени във формата на стъпалата и труднозарастващи язви на краката. Простата ежедневна грижа може да предотврати сериозни проблеми. Според Националния здравен институт на САЩ, ежедневното следване на долуизброените прости стъпки, може да Ви предпази от усложнения, свързани с диабета:

 1.  Грижете се за диабета си

Всеки ден взимайте здравословни решения, които да поддържат нивата на кръвната ви захар близо до нормата. Изработете си с помощта на Вашия лекар план за Вашия диабет, който отговаря на спецификата на Вашия жизнен стил.

 1. Проверявайте краката си всеки ден.

Можете да имате проблеми със стъпалата, за които не знаете. Проверявайте се за рани, порязвания, зачервявания, подуване, инфектиране на ноктите. Проверката на краката трябва да стане част от Вашите ежедневни рутинни дейности. Ако Ви е трудно да се наведете и да видите краката си, използвайте пластмасово огледало или помолете член на семейството да Ви помогне. Важно напомняне: непременно се обадете на лекаря си ако порязване, рана или ожулване не ви мине до един ден.

 1. Мийте краката си всеки ден.

Мийте краката си в топла, НЕ ГОРЕЩА, вода. Не киснете краката си във вода, защото кожата им ще се изсуши. Преди баня опитайте водата, за да сте сигурни, че не е много топла. Използвайте термометър или лакътя си. Подсушавайте добре краката си. Непременно изсушавайте и между пръстите на краката. Използвайте пудра, за изсушаване между пръстите на краката.

 1. Пазете кожата си гладка и мека.

Нанасяйте тънък слой лосион или крем отгоре и отдолу на стъпалата. Не слагайте лосион между пръстите на краката, защото може да причините инфекция.

 1. Винаги носете обувки и чорапи.

Носете винаги обувки и чорапи. Не ходете на бос крак, дори и вкъщи. Много лесно можете да стъпите на нещо и да нараните крака си. Винаги носете безшевни къси и дълги чорапи чорапи и найлон с вашите обувки, за да избегнете влагата, пришки и разранявания. Непременно избирайте безшевни чорапи, изработени от материали, които отблъскват влагата, не се впиват в крака и го предпазват от натъртване.  Чорапи от такива материали помагат краката ви да останат сухи. Винаги проверявайте вътрешността на обувките си, преди да ги обуете. Уверете се, че хастарът е гладък и в обувките няма чужди тела, като например песъчинки.

Носете обувки, които са ви точно по мярка и предпазват краката ви.

 1. Пазете краката си от топло и студено.

На плажа и на горещи повърхности винаги носете обувки. Слънцето не трябва да нагрява пряко горната част на стъпалата ви, дръжте ги обути или покрити. Дръжте краката си далече от радиатори или открит огън. НЕ използвайте бутилки или възглавнички с гореща вода, за да затоплите краката си. Ако краката ви са студени, през нощта носете безшевни чорапи. През зимата носете боти с подплата. Избирайте чорапите си внимателно. Не носете чорапи с шевове или с негладки повърхности. Избирайте меки чорапи, за да предпазите краката си и за комфорт при ходене.  В студено време често проверявайте краката си, за да ги поддържате топли и да ги предпазите от измръзване.

 1. Не ограничавайте кръвообращението в краката си.

Когато сте седнали, качвайте краката си нависоко. Раздвижвайте пръстите на краката си за по 5 минути, от 2 до 5 пъти на ден. Раздвижвайте краката от глезените надолу, с кръгови движения – нагоре, надолу и встрани, за да подобрите кръвообращението в краката и стъпалата.

НЕ кръстосвайте краката си за дълги периоди от време.

НЕ носете тесни чорапи, еластични и гумени ленти, ластици, жартиери, които да пристягат краката.

НЕ носете на краката си нищо, което да ги ограничава. Обувки и чорапи, които спират циркулацията, като ластици, не трябва да се носят от диабетици.

НЕ пушете. Пушенето намалява движението на кръвта към краката ви.  Ако имате високо кръвно налягане или висок холестерол, предприемете стъпки с помощта на вашия лекар за тяхното намаляване.

 1. Бъдете по-активни

Поискайте от доктора си да Ви направи подходяща за Вас програма за упражнения. Добри за упражнения и леки за стъпалата са ходенето, танцуването, плуването и карането на колело. Винаги предвиждайте кратко време за затопляне или охлаждане. Носете маратонки или  спортни обувки, които ви прилягат добре и ви осигуряват добра поддръжка.

 1. Поддържайте постоянна връзка с Вашия доктор.

Изисквайте от Вашия доктор да проверява чувствителността и пулсациите на Вашите крака поне веднъж в годината. Изисквайте от Вашия доктор да Ви информира веднага, в случай, че установи серизони проблеми с краката Ви. Изисквайте от Вашия доктор да Ви съветва как да се грижите за краката си.

 

Разгледайте предложенията ни за ортопедични стелки.

Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.


виж още