Детските стъпала – какво знаем за тях?

Детските стъпала

Много хора си представят детските стъпала като умалени версии на тези на възрастните

Това е далеч от истината. Техните стъпала се различават значително от напълно развитите.

Има много причини стъпалата да страдат. Основната сред тях е свързана с неподходящите обувки.

Приблизително 98% от хората се раждат със здрави крака, но само 40% от тях продължават да имат здрави крака в зряла възраст.

Детските крака могат да останат здрави, активни и ще се развиват правилно в обувки с високо качество. Такива обувки предпазват от увреждане стъпалата и глезените, като увеличават спортната и физическа активност, а тя допринася не само за доброто физическо развитие, а и за това детето да расте във форма и със самочувствие.

Детските стъпала са изключително меки и деликатни и затова лесно могат да се поберат в твърде малки обувки,  а за правилното им развитие е необходимо достатъчно място.

Възрастта на детето

Важно е да се обърне внимание на връзката между възрастта на едно дете и стадиите в развитието на стъпалото му. Изискванията при обувките за новородени, бебета и малки деца са много различни. Те имат нужда от различен тип обувки и материали,  за да осигурят здравословен начин на развитие.

Бебешките крака не са умалени версии на тези на възрастните. Те се различават значително от напълно развитите. 

Повечето бебета се раждат с плоскостъпие (97%), поради естественото развитие на меки възглавнички под недоразвитите сводове на стъпалата им. По този начин природата се е погрижила за защитата им.               

Бебетата трябва да носят единствено такива обувки, които са направени от естествени меки материали  – памук, вълна или кожа без твърдо ходило.

Детските стъпала растат бързo

Между 3 и 6-годишна възраст темпът на растеж е около 1 мм на месец. Детските крака растат изключително бързо през първите няколко години от раждането. Препоръчително е да се измерват стъпалата им всеки месец, докато не навършат една година. Между втората и третата година стъпалата трябва да се измерват веднъж на 3 месеца.

Повечето деца имат широки крака

Когато купувате обувки, трябва да сте сигурни, че моделът е достатъчно широк за детето ви и не му стягат. Неподходящите обувки могат да са причината за перманентни деформации на деликатните детски стъпала.

Повече от 50% от децата обикновено носят неподходящи обувки, което означава, че носят твърде малки обувки

Пространство от 12 мм е идеалното пространство, което трябва да има между палеца и върха на обувката. Трябва да сте сигурни, че винаги има достатъчно място между най-дългият пръст на стъпалото на детето и обувката. Детето най-вероятно няма да се оплаче, че обувката му е тясна, но Вие трябва да проверите точно поради тази причина.

Още факти за краката

Често лявото и дясното стъпало на човек имат различна дължина. Затова при покупка е важно да се пробват и двете обувки.

Сутрин стъпалата са по-къси и по-тесни, отколкото когато си лягаме вечер. Затова по-добре е да купуваме обувки следобед.

Стъпалата са по-дълги, когато стоим изправени и по-къси – ако седим или лежим. Затова при покупка на обувки, задължително ставайте, щом ги обуете за проба.

При движение – ходене или тичане, краката се нуждаят от най-много място, защото пръстите на краката се движат. А обувките трябва да осигуряват нужното за целта пространство. Ето защо преди да купите обувки, накарайте детето да направи с тях няколко крачки, за да се уверите, че са му удобни.

Когато е възможно, оставяйте децата да ходят боси,  защото така се тренира и укрепва мускулатурата на стъпалата, а здравата мускулатура е ключова за здравето, растежа и развитието на детето.

Разгледайте нашите детски обувки.


виж още