Дали болките в стъпалата ми са от неподходящи обувки?

Усещате ли парене, неприятно усещане или остра болка в стъпалата си? Имате ли чувство за постоянен и продължителен дискомфорт по време или след носене на определен чифт обувки? Всяка болка в стъпалата не е нормално изживяване и трябва да се разгледа по-задълбочено. Вашият избор на обувки е важен, тъй като те трябва да осигурят най-високо качество на поддръжка и комфорт през целия ден, за да бъдат стъпалата ви в отлично здраве!
Има няколко фактора, които биха могли да доведат до дискомфорт, ако болката в стъпалата ви е причинена от неподходящи обувки, така че продължете да четете, за да научите, кои са най-често срещаните причини за различните видове заболявания на стъпалата и изборите, които имате, за да насърчите по-доброто им здраве.

 

 

ЧЕСТИ ПРИЧИНИ ЗА БОЛКА В СТЪПАЛАТА

Въпреки че болката в стъпалата е често срещана, тя в никакъв случай не е „нормално“ чувство и не трябва да я усещате, ако носите подходящи обувки и се грижите правилно за стъпалата си. Анализирайте по-задълбочено вашите обувки, ежедневните си дейности и хобита, за да видите дали краката ви са засегнати, като обърнете внимание на следното:

  • Неподходящи обувки
  • Продължително натоварване
  • Прекомерно напрежение
  • Повишаване на телесното тегло
  • Силно въздействащи дейности като бягане, скачане или танци
  • Стоене или ходене върху твърди повърхности за дълъг период от време
  • Високи сводове
  • Плоскостъпие (дюстабан)
Болки в стъпалата неподходящи обувки
Болки в стъпалата неподходящи обувки

ЧЕСТО СРЕЩАНИ СЪСТОЯНИЯ НА СТЪПАЛАТА

Нелекуваната болка може да доведе до заболявания на стъпалото, като плантарен фасциит, буниони, дискомфорт в областта на възглавничките и др. Ако изпитвате някое от тези състояния, не забравяйте да се свържете с лекар, за да ви постави правилна диагноза.

Плантарен фасциит

Плантарният фасциит е често срещан вид възпаление, което е резултат от продължителен натиск и прекомерно натоварване на стъпалото. Болката се усеща силно в свода и/или петата на единия или двата крака, най-често сутрин, когато правите първите няколко крачки или след седене за дълъг период от време. За да помогнете за облекчаване на плантарния фасциит, се препоръчва да носите поддържащи обувки с поддръжка на свода и редовно да разтягане стъпалата.

 

 

Буниони (кокалче, халукс валгус)

Бунионът представлява ненормално уголемяване и изместване на първата метатарзофалангеална става в основата на големия пръст на крака. Обикновено се получава от неудобни обувки, които са твърде тесни или стегнати в областта на пръстите. Симптомите на буниони са възпаление, подуване, болезненост и/или болка върху/близо до областта на бунионите. Това състояние може да развие аномалия във функцията на краката или артрит. За да се облекчи това състояние, се препоръчва да се носят обувки с голяма ширина в областта на пръстите, за да не се добавя повече натиск върху буниона.

Дискомфорт в областта на възглавничките (метатарзалгия)

Дискомфортът в областта на възглавничките може да бъде причинен от неподходящи обувки, обувки с тесни и заострени върхове в зоната при пръстите – балеринки и най-често –  високи токчета. Може да почувствате неудобство и болка при ходене, което може да доведе до изключителен дискомфорт. Прекомерният натиск върху областта на възглавничките за продължително време, може да доведе до състояние, наречено метатарзалгия. Метатарзалгия е, когато една или повече метатарзални кости се възпалят. Стелките с вградена метатарзална поддръжка могат да облекчат натоварването в тази област, като същевременно осигуряват омекотяване и абсорбиране на удара при стъпване.

 

КАК ДА ПОДОБРИМ  ЗДРАВЕТО НА СТЪПАЛАТА СИ

Най-добрият начин да подобрите здравето на стъпалата си е да проверите какви обувки носите и дали те са подходящи за нуждите на вашето стъпало. Смяната на обувките, както и подходящи упражнения за разтягане на краката, са най-добрият начин за облекчаване на болката в стъпалата, тъй като не можете да промените натиска, който краката ви изпитват от дейности с голямо натоварване или от твърди/бетонни повърхности.

ЗДРАВЕ ЗА СТЪПАЛАТА
ЗДРАВЕ ЗА СТЪПАЛАТА в Piedo.bg

 

                          Приспособете обувките към вашето стъпало

Болка в стъпалата 2
Болка в стъпалата

Тъй като нивото на комфорт на обувките на всеки е различно, не всички модели ще паснат или ще се усещат по същия начин на различните типове стъпала. Ако фабричната стелка във вътрешността на обувките ви е плоска или неудобна, силно се препоръчва ортопедична стелка, за да подобрите качеството на вашите обувки.

Стелките Aetrex са проектирани да поддържат вашите сводове, като същевременно осигуряват необходимата поддръжка на стъпалата. Качеството и дизайнът на Стелките Aetrex спомагат за облекчаване на наранявания на краката, причинени от постоянен стрес, като абсорбират удара при стъпване, осигуряват първокласно омекотяване и пренасят натиска далеч от зоните с най-силно  натоварване. Всичко, което трябва да направите, е да премахнете фабричната вложка от обувките си и да я замените с Aetrex Orthotics, за да почувствате истински комфорт и поддръжка!

 

 

Носете стабилни обувки

Лесно е да намерите обувка, която изглежда добре, но не е толкова лесно да намерите такава, с която да се чувствате добре. Тук Пиедо идва на помощ! В нашите магазини ще откриете богат избор от обувки, които имат вградена поддръжка, първокласно омекотяване, функции за регулиране на обувките в дълбочина и ширина и много повече. Моделите поддържат сводовете на краката ви, осигурявайки най-добрия комфорт за ходене през целия ден. Повечето обувки имат подвижна стелка, така че ще можете лесно да замените стелката с ортопедична, която е най-подходяща за вашите крака.

Болка в стъпалата 3
Ортопедични стелки и обувки – Piedo.bg

Разтягайте стъпалата си

Лесен начин да поддържате безплатно здравето на вашите стъпала е разтягането! Практикуването на прости разтягания у дома ще помогне за намаляване на болката в краката и глезените.

Упражнения
Упражнения

 

Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.

Източник:  www.aetrexblog.com 


виж още