Грижа за стъпалата при болки в свода

Под болки в свода се разбира усещането за парене и болезненост в областта на свода на ходилото.

Причини за появата на болки в свода

Има много причини, които да причинят болки в свода. Структурен дисбаланс или директно нараняване на стъпалото са най-честите причини за появата им. Много често причината може да е възпаление на плантарната фасция, наречено плантарен фасцит. Това е  възпаление, което се разпростира по долната част на стъпалото – от петата до меката възглавничка преди пръстите.

Една от най-често срещаните причини за възпаление на плантарната фасция е пронацията. Възпалението често води до болки в петата и свода. Болката е най-силна сутрин, когато човек става от леглото или когато дълго време не се е движил. Ако не се погрижите за овладяването на това състояние и болката в свода продължи по-дълго време е много вероятно да се образува шип. Изключително важно е да се вземат навременни мерки, така че възпалението да се овладее навреме.

Лечение и профилактика

Болките в свода са често срещан проблем, за който има ефикасен начин за лечение.

       На първо място, ако имате болки в свода е важно да избягвате обувки на високи токчета.

     Най-добре избирайте обувки с токче до 4 см., изработени от мека кожа,  с твърд заден форт,  ходило, което поглъща удара при стъпване и подвижна стелка, която да подкрепя свода.

Когато болката в сводовете ви е свързана със свръхпронация е най-добре да носите ортопедични стелки, които повдигат петата чрез вграден супинаторен клин, за да поддържат глезена и петата изправени. Като поддържат свода и контролират свръхпронацията, такива стелки ще успокоят и  болките в свода и ще облекчат целия опорно-двигателен апарат.

 

Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.

Разгледайте категорията ни мъжки обувки.


виж още