Болка в петата

 

Болка в петата е често срещан проблем не само при възрастните, но и при деца и подрастващи. Болката обикновено е под петата или точно зад нея – там където ахилесовото сухожилие среща костта на петата.  Тя може да обхване и вътрешната или външната страна на петата и крака и се усилва при ходене върху твърди повърхности и носене на неподходящи обувки. Тя обикновено  започва постепенно и минава от лека към силна, като може да стане дори обездвижваща. Понякога отминава без лечение, но ако е причинена от възпаление, може да стане хронична.  

 

Причини

 

Обикновено болката в петата  не се причинява от еднократно натоварване, а по-скоро от продължително претоварване и натиск върху петата. Причините включват различни видове възпаление, артрит, автоимунен проблем, травма или неврологичен проблем.

 

Плантарен фасциитболка в петата

Най-често срещаната причина за силно болезнено усещане в областта на петата е плантарен фасциит. При възпалението на плантарната фасция, болката е пронизваща и е най-силна при първите стъпки след  събуждане, както и след физическа активност. Този тип възпаление се дължи най-вече на типа свод на стъпалото – при нисък или висок свод, фасцията може да се разтегне и възпали. Научете повече за състоянието плантарен фасциит и лечението за него тук.  

 

Бурсит на петата 

Възпаление на бурсата на петата – малка торбичка, която действа омекотяващо и защитно за петната кост, като покрива частта от костта, където сухожилията минават около ставата. Това възпаление може да се дължи на натиск от носената обувка или на силен натиск или удар. Болката се усеща дълбоко в петата или в задната й част. Възможно е ахилесовото сухожилие да се подуе. Болката обикновено се влошава с напредването на деня при носене на неподходящи обувки или, ако се дължи на травма, с времето се задълбочава. 

 

Подутина/деформация на костта

При децата и подрастващите костната тъкан не е достигнала зрялост в развитието си.  При носене на малки, тесни и твърди обувки петната кост се трие прекомерно, в резултат на което се образува и натрупва още кост. Носенето на обувки на ток преди костта да се е оформила напълно,  също може да доведе то дова състояние. 

 

Синдром на Тарзалния тунел

Този синдром представлява притискане на задния тибиален нерв, преминаващ през вътрешната част на глезена.  Това е вид компресионна невропатия, която може да се дължи на плоскостъпие, структурни аномалии, например шипове, навяхване на глезена, диабет, артрит.  Симптомите могат да включват изтръпване, парене, силна пробождаща болка, наподобяваща токов удар, скованост.  Състоянието изисква консултация със специалист,  а носенето на ортопедични обувки и стелки има основна роля за превенцията и лечението му.  В магазини Piedo можете да намерите подходящи дамски и мъжки терапевтични обувки, както и широк набор от ортопедични стелки, съобразени с вашите индивидуални нужди.  

 

Хронично възпаление на ‘подложката’ на петата

Това състояние се дължи на изтъняване на слоя омекотяваща тъкан на петата. Причината за това може да бъде прекомерно тегло, босо ходене/тичане по твърди повърхности, плантарен фасциит или неправилно натоварване на крака – включително от носене на неподходящи обувки. 

 

Стрес фрактури 

Те не са класически счупвания, а са микро фрактури.  При системни високи натоварвания, най-вече спорт, както и  при продължителни тежка физическа работа или упражнения, костите нямат време да се възстановят и се образуват микро пукнатини и травми.  Хора, занимаващи се с бягане, са особено предразположени  към стрес фрактури и на метатарзалните кости на ходилото. Предразполагащ фактор е и остеопорозата. Хората с висок или паднал свод също са по-податливи на това състояние, както и жените в мено пауза. Симптомите са болка, повишена чувствителност и оток. Ако бъде установено наличие на стрес фрактури, са нужни почивка и промяна в натоварването, за да могат костите да се възстановят и адаптират. 

 

Болест на Север

Болест на Север
Болест на Север

Това е най-често срещаната причина за болка в петата при деца и тийнейджъри атлети.  Децата имат  т.нар. плочки на растежа, а това състояние се отнася до възпаление на растежната плочка, намираща се при петната кост, която е и залавно място на ахилесовото сухожилие.  При спортове, свързани със скачане и бягане, ахилесовото сухожилие е подложено на теглене и натоварване, което може да доведе и до микротравма и възпаление в тази зона, откъдето идва и болката. Засегнати са най-вече деца на възраст от 7 до 15 години. Болката е временна, обикновено без дълготрайни последствия. Лечението включва прекратяване или намаляване на натоварването,  както и носенето на подходящи детски ортопедични стелки

 

 

 

Ахилесова тендиноза

Известно още като дегенеративна тендинопатия или тендинит, това е хронично състояние, свързано с прогресивна дегенерация на ахилесовото сухожилие – тъканта на сухожилието се влошава. Микро разкъсвания на тъканта водят до удебеляването й, което от своя страна намалява гъвкавостта и еластичността му и ограничава движението. Повече движение води до повече микро разкъсвания и проблемът се задълбочава. 

 

Хроничен артрит (лупус, ревматоиден артрит, псориатичен артрит)

Артритът е заболяване, което се характеризира с възпаление на хрущяла и на ставите. Възпалението причинява зачервяване, затопляне, болка и подуване. Повече за заболяването артрит можете да научите тук

 

Подагра 

Подаграта е форма на остър възпалителен артрит. Характерно е зачервяване на болезнената става. Най-често срещана е подаграта на големия пръст на крака. Повече за заболяването артрит можете да научите тук

 

Неврома на Мортън

Това заболяване представлява растеж на нервна тъкан в стъпалото, обикновено между 3-тия и 4-тия пръст. Симптомите включват пареща болка, скованост и “иглички” и усещане, че има топка в стъпалото. Причинява се от носене на обувки с висок ток, остри, тесни обувки, нисък свод, буниони (кокалчета) и някой спортове, при които има високо натоварване на краката като футбол или баскетбол.  Повече за Неврома на Мортън можете да прочетете тук

 

Други причини за болка в петата

болки в петите

 • Разкъсване/разтягане на ахилесовото сухожилие
 • Разкъсване на плантарната фасция 
 • Блокиране/заклещване на нерва на Бакстър 
 • Лоша стойка при ходене и тичане 
 • Проблеми с циркулацията на кръвта 
 • Бактериални и гъбични инфекции

 

 

Лечение 

Лечението на болката в петата зависи от нейния източник. В много случаи е достатъчно да се носят удобни обувки, достатъчно голям номер и с правилна поддръжка – например подходяща за нисък или висок свод. Подходящата поддръжка на стъпалата не само облекчава, но и предотвратява някои от тези състояния.  

 

 • Ортопедични обувки и стелкиортопедични стелки при болки в петите

  Ролята на ортопедичните обувки и ортопедичните стелки е да дадат добра поддръжка и да стабилизират крака, за да осигурят разномерно натоварване на петата и останалите части на стъпалото. Също така те омекотяват удара и натиска върху стъпалото при стоене и ходене, предпазват от триене и нараняване деликатните зони на стъпалото.  Могат да бъдат използвани както при лечение, така и за превантивна мярка срещу появата на болка в петата.

 • Нестероидни антивъзпалителни медикаменти

  Аспирин, ибупрофен, напроксен и др. За намаляване на болката и подуването

 

 • Физиотерапия

  Приложима за разтягане на плантарната фасция и ахилесовото сухожилие. Физиотерапията може също така да укрепи долните мускули на крака, което би довело до стабилизация на глезена и петата. 

 

 • Кортикостероидни инжекции

  Могат да бъдат използвани, ако лекарствата не носят достатъчно облекчение. Те трябва да се използват внимателно, тъй като могат да имат сериозни странични ефекти при дългосрочна употреба.

 

 • Атлетична лента

  При спортуване обгръщането на крака в атлетична лента (кинезио лента) може да допринесе за по-добрата поддръжка и омекотяването на стъпалото. 

 

 • Нощна шина

  За плантарен фасциит и проблеми със сухожилията, може да се използва нощна шина . Препоръчителна е консултация с лекар, тъй като този метод носи рискове.

 

 • Физически упражнения – 2 примера:  

  • Седнете на стол и протегнете крака си напред. Раздвижете стъпалото в кръг и върнете крака назад. Повторете 10 пъти за всеки крак. 
  • Застанете срещу стена. Поставете крака, който ви боли зад другия. Свийте леко предното коляно, докато държите задния (болезнения) крак изправен. И двете стъпала са на земята. Накланяйте се напред към стената с предното коляно свито, докато не усетите, че усещате разтягане в прасеца на задния крак. Върнете се в изходна позиция и повторете 10 пъти. Ако имате болка и в двете стъпала, повторете и за двата крака.   

 

 • Операция

  Ако никой друг метод не носи облекчение, хирург може да извади проблемната тъкан (плантарната фасция, Неврома на Мортън). Такава операция носи риск сводът на стъпалото да се отслаби. 

 

Домашни лекове и превенция

Почивка 

болка в петите

Избягвайте да бягате или да стоите прави твърде продължително време. Избягвайте ходенето по твърди повърхности без обувки и всякакви дейности, при които усещате, че се натоварват петите.

Лед 

Ако кракът Ви е подут, поставете на него леден компрес, обвит в кърпа, за да не нарани кожата. Дръжте около 15 минути. 

 

Ортопедични обувки 

Обувките, които носите, имат голямо значение за стабилността на крака и за натоварването на зоните. Подходящите обувки могат да премахнат изцяло болката и да предотвратят усложнения.

 

Уверете се, че:

 • Обувките Ви са точния номер, а не по-малки – след като обуете обувката, трябва да можете да сложите един пръст отзад – между нея и крака.  Как да изберете подходящия размер вижте тук
 • Едновременно дават нужната опора на стъпалото, но  са и достатъчно широки, за да не притискат крака. 
 • Конструкцията на ходилото и стелката омекотяват стъпването. 
 • Носите подходящи обувки за дейността, която извършвате.

 Можете да разгледате обувките, създадени за да бъдат удобни тук.

 

Ортопедични стелки 

Всички стъпала са различни. Кракът има нужда от определени видове поддръжка в зависимост от неговата структура, от възрастта и дори от дейността, която извършвате. Ортопедичните стелки дават тези различни видове поддръжка, с удобството, че можете да ги слагате в различни обувки за комфорт, независимо къде сте и какво правите. Можете да разгледате стелки за Вашите нужди тук

 

Тегло 

Поддържането на здравословно тегло има голямо значение за здравето на стъпалата. Намаляването на теглото намалява и силата на удара върху стъпалата при стъпване. 

 

 

Кога да посетите лекар

Посетете лекар, ако усещате:

 • Силна болка в петите повече от 4-5 дни
 • Болка, която продължава дори, когато не сте в движение
 • Петите и/или цялото стъпало са подути 
 • Усещате “иглички” и скованост
 • Трудност при ходене
 • Трудност при свиването на стъпалото надолу или невъзможност за стоене на пръсти

 

Болките в краката не възникват без причина. Ако ви заболят петите или стъпалата, обърнете внимание на възможните фактори за това  – какви обувки носите, дали не са твърде малки или твърде тесни? Подлагате ли стъпалата си на силно натоварване? Предразположени ли сте към някое състояние, което може да се отразява и на краката ви?

В повечето случаи е достатъчно да носите подходящи обувки и стелки, да не претоварвате краката си и след дълъг ден да им дадете почивка, като ги повдигнете нависоко.

 

 


виж още