Безопасността на детето: 5 правила за непознатите

Пораствайки, децата започват да се отварят към хората около тях. Това е хубаво и естествено, но в същото време ги вкарва в един свят на опасности. Когато социалните умения на детето ви влизат в разцвета си, идва време да поговорите за непознатите и безопасността на детето.

Като много родители, вие сигурно не знаете как да подходите. Ако не обмислите думите си и не планирате какво да говорите с детето, вие можете много да го изплашите. Изключително важно е да определите правила за непознатите, но трябва да го направите по приятелски начин. Когато седнете да го обсъдите с детето, използвайте подходящ за възрастта на детето език и ясни, лесноразбираеми инструкции.

children and strangers

Родителите играят най-голяма роля в научаването на децата да остават в безопасност в определени ситуации. Тези лесни 5 правила ще ви помогнат да поставите основата за вашето дете, на която то ще може само да изгради своето разбиране и да държи на безопасността си.

Безопасността на детето и концепцията за непознатите

Родителите често предполагат, че децата им знаят какво са непознатите. Вместо да направите заключение, попитайте детето си какво разбира то под „непознат“. Най-вероятно е отговорът да ви изненада поне малко. Оттам нататък обяснете, че непознатите са просто хора, които не познаваме и че не всеки непознат е „лош“.

Помогнете на детето си да разбере, че има както „добри“ и безопасни непознати, така и „лоши“ или опасни непознати. Давайте примери. Например кажете, че „лош“ непознат е такъв, който ги кара да се чувстват неудобно или в опасност, докато „добър“ непознат е такъв, към който могат да се обърнат за помощ. В последната категория спадат учителите, полицаите, асистентите в магазините и други. Кажете на детето си, че някой ден ще му се наложи да помоли непознат за помощ и трябва да може да прецени кой е подходящ и кой- не. Дайте на детето си малко „тренировка“ когато излизате навън – питайте го кои непознати изглеждат добри. Помнете, че децата често смятат, че лошите непознати приличат на злодеите в детските филмчета, а невинаги е така. Напомнете също, че това, че някой изглежда мил и добър не го прави такъв задължително.

Определете семейни правила за непознатите

Снабдете детето си с познанията, които ще му трябват в някои ситуации. С мил и спокоен тон му кажете винаги да пита мама или татко преди да говори с непознат.

Уверете се, че детето знае името и фамилията си и тези на двамата родители, както и домашният телефон, в случай, че се отдели от вас по някаква причина. Изговорете няколко сценария с детето, за да сте сигурни, че то ще знае какво да направи.

В магазина, кажете на детето какво да прави, ако се отдели от вас. Трябва да останат в сградата и да намерят човек с етикет с име (служител в магазина) или човек с детска количка (друг родител). Карайте детето да посочва такива хора като ги види, за да знаете, че може да ги разпознае.

Когато сте на обществено място, кажете на детето да седи в кръгозора ви и да ви пита, ако иска да отиде на друго място, за да можете да отидете заедно.

Научете ги също как да се справят със ситуациите, в които децата са сами у дома. Например, не трябва да отварят вратата на никого освен на семейството. Обяснете, че другите хора ще разберат това правило. Освен това научете детето какво да казва когато някой ви потърси по телефона, а вие не сте у дома. Установете правила и за ползването на интернет.

Научете детето да седи в безопасност в квартала или другаде, когато е само. Обяснете му кои места да избягва, например паркинги и големи безлюдни пространства. Покажете им безопасни маршрути от и до детската площадка, училище и т.н.

И последно, направете дума-код за семейството. Направете я автентична и лесна за запомняне. Кажете на детето да не пуска човек вкъщи, ако не знае „семейната“ дума.

children and strangers1

Отбелязвайте съмнително поведение у непознати

Тъй като няма да сте винаги заедно, когато детето ви среща непознати, хубав начин да ги пазите е да им кажете кое поведение е съмнително. Първо и най-важно кажете на детето, че децата молят възрастните за помощ, не обратното. Възрастен, който моли малко дете за помощ е голям red flag.

Научете детето кои са нещата, които трябва да събудят подозрение у тях, ако ги каже непознат. Класически примери са: „Изгубих си кучето, може ли да ми помогнеш да го намеря?“, „Искаш ли този бонбон/играчка?“ или „Аз съм стар семеен приятел, искаш ли да те закарам до вас?“ Обяснете на детето, че възрастните непознати не би трябвало да искат лична информация. Ако наистина им трябва, могат да попитат родителите.

Периодично напомняйте на детето основните правила в общуването с непознати: не се говори с непознати, не се дава лична информация, не се приемат подаръци от непознати и никакво качване в коли на непознати или ходене където и да било с тях.

Изиграйте различни сценарии

Изиграването е незаменим инструмент за учене, защото децата запомнят по-добре чрез правене. С изиграването на някой сценарии детето ви ще получи опит, който може да му бъде полезен в бъдеще.

Един от сценариите е да почукате на вратата и да се престорите на непознат. Изиграйте сценария отново и отново, докато можете да бъдете сигурни, че детето ви знае как да се справи със ситуацията.

Упражнете различни ситуации и на обществени пространства като молове и паркове. Например, представете се за непознат, който си търси детето. Напомнете на детето за стратегиите, които някои опасни непознати могат да използват като искането на помощ или предлагането да ги закарат някъде. Включете и сценарии в училище – например непознат да се появи, твърдейки, че е дошъл да ги вземе и да ги закара вкъщи.

Когато е възможно, напомнете на децата, че не е проблем да бъдат груби понякога или да си тръгнат, ако се чувстват неудобно. Кажете им, че ако се почувстват застрашени, могат да направят много шум. Ако се окаже, че грешат, уверете се, че знаят, че няма да имат неприятности. Напомняйте на детето, че е ок да казва „не“ понякога. Репетирайте сценариите, докато не стане втора природа на детето.

Общувайте редовно

Най-доброто време да започнете разговорите на тема безопасността на детето е когато то започне да излиза от черупката си, образно казано. Въпреки това, разговорите не трябва да спират след този период. Растейки, детето ви ще придобива независимост и ще попада на много нови ситуации с непознати. Затова е добре да продължавате да разговаряте на тази тема, когато детето продължава да расте и да става по-зряло.

Когато на детето ви предстои ново преживяване като това да отиде с приятели на кино, да спи у някого или да отиде на концерт без родителите си за първи път, припомняйте му набързо как да се пази. Преди да се запъти нанякъде, напомнете му трите К-та: къде отива, с кого ще бъде и кога ще се върне. Кажете на детето си незабавно да ви информира, ако плановете се променят и да използват системата с приятелите и да не ходят никога напълно сами.

От ранна възраст, научете детето да ви казва, ако някой сподели тайна с тях. Кажете му, че родителите имат правото да знаят какво казват другите хора на тяхното дете.

Последно, давайте добър пример като винаги адресирате първо възрастния и след това детето. С други думи, когато се срещате с друго семейство, поздравявайте първо възрастния и след това детето. Поздравяването на детето първо влиза в противоречие с всички съвети, които сте дали на детето си относно непознатите.

Радвайте се на дългосрочните ползи от правилата за непознати

Когато научите детето си да се грижи за своята безопасност от ранна възраст, вие ще му помогнете да се научи да се пази само. Това дава на детето много сила и самочувствие. Едновременно с това, установяването на правила за непознатите и знанието, че детето ги е възприело и запомнило, ще ви помогне да се чувствате по сигурни. Така ще можете да позволите на детето да разпери крилата си, когато пораства.

Разгледайте нашите детски обувки.


виж още