Атлетно стъпало

Определение

Т.нар. “атлетно стъпало” представлява гъбична инфекция, която причинява зачервяване, изсъхване и белене на кожата, понякога придружено от болка или сърбеж.

Тези симптоми се появяват обикновено между пръстите на краката, на петите или отстрани на стъпалото. В остра фаза се появяват пъпчици или мехурчета, които сърбят силно и изпускат бистра течност. Това състояние може да се разпространи към ноктите на краката и да причини хронична гъбична инфекция. Често, дори когато кожата е само суха и напукана, причината може да е отново в т.нар. “атлетно стъпало”

Причини

Човек може да се зарази с гъбична инфекция във фитнес залите (в съблекалните, под душа или в салона), в съблекалните на басейна както и от други места, където е топло и влажно. Оттам идва и името на това състояние, тъй като атлетите прекарват повече време в такава среда и са подложени на по-голям риск от зараза.

Веднъж попаднали на стъпалото, гъбичките се настаняват в цепнатините и раничките, откъдето започват да се размножават, освен ако краката не се измият навреме и изсушат добре.

“Атлетното стъпало” може да се разпростре и по ноктите на краката. Ако пациентът чеше заразената зона и после докосне други части от тялото си, той може да зарази и тях, в това число слабините и подмишниците.

Както всички други състояния, хората с диабет и слаба имунна система трябва да се предпазват особено внимателно от “атлетното стъпало”. Те са по-податливи на инфекции и това може да доведе до сериозни медицински проблеми.

Предпазване и лечение

Повишената хигиена може да предотврати заразяване с  “атлетно стъпало”. Ежедневното миене със сапун и подсушаване (особено между пръстите на краката) е много важно. Носете сухи и проветриви обувки и чорапи, не ползвайте чужди обувки и не давайте своите. Използвайте пудра, за да запазите краката си сухи и неподатливи на инфекция.

Ако все пак забележите тези симптоми незабавно посетете доктор, за да получите точна диагноза и да предприемете лечение. Този тип инфекции са упорити и могат да се превърнат в хронични. Лечението включва противогъбични лекарства, които може да са под формата на хапчета или мас, както и непрекъсната грижа към краката ви да са чисти и сухи. Продължавайте да се допитвате до вашия лекар докато проблемът не бъде остранен.

 

Информацията, изложена тук не служи за заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар с въпроси, които се отнасят до болестно състояние.

Разгледайте предложенията ни за дамски спортни обувки.


виж още